Бизнес
Фирми се задъхват да прибират остатъка от олинклузива
TразмерT

Дона МИТЕВА

Има ли опасност от умирисване  на най-големия туристически комплекс  „Слънчев бряг“ и екологични проблеми посред август, когато е пълен на максимум, след затягане на мерките около изхвърлянето на биологичните отпадъци, се питат мнозина. Сега жандармерия проверява бусовете на хотелите, за да не се изнасят тези отпадъци и с тях да се хранят прасета  в околностите на комплекса. Мярката е пряко свързана с борбата против Африканската чума по свинете. Остава въпросът дали фирмите, ангажирани с тази дейност, смогват да извозват отпадъците и дали го правят съвестно.

„То и голяма част от прасетата вече са заклани, така че няма как да бъдат оползотворени отпадъците, но и проверката е много затегната заради болестта. Хотелиерите също се страхуват да дават отпадъци, заради глобите. Всички те имат сключени договори. Остава фирмите, които са ангажирани с изземването на отпадъците от хотелите да си вършат добре работата“, коментира за „Черноморски фар“ д-р Георги Митев, областен директор на БАБХ-Бургас. Той допълва, че хората в региона колят ефективно животните си и няма протести.

Проверките на 15-те експерти, натоварени с нелеката задача да влязат във всяка кочина и да я дизенфекцират, след като се уверят, че прасето е заклано от собствениците, продължават. По думите на доктора, в най-голямата област в страната няма как тези обходи да приключат толкова бързо. В Бургаско има три  свинекомплекса – в Ахелой, Зимен и Крумово градище. В двадесеткилометровата зона около тези комплекси хората, които отглеждат прасета в „заден двор“  ги колят, а експертите от БАБХ се уверяват в това и изготвят протокол.

По непотвърдени данни, фирмите, които се занимават с биологичните отпадъци на територията на Слънчев бряг са не повече от 5-6. И това лято работата им се е увеличила, заради прекъснатия бизнес – отглеждане на няколко прасета срещу даряване на отпадъците от олинклузива.

Няма опасност от вмирисване на комплекса, категоричен е хотелиерът Веселин Налбантов, но признава, че има проблем, който лъсва покрай Африканската чума по свинете. Той самият ползва такава фирма за отпадъци и  плаща за тази услуга. По думите на Налбантов това оскъпява туристическия продукт.

„Фирмите, които се занимават с извозването на отпадъците са малко. Немарливо е  отношението към този вид отпадъци. Но засега се справят.

Подчертавам обаче, че тези  фирми не са регламентирани добре. Неглижира се от  страна на държавата този проблем.

Всичко това в момента е начин за запълване на джобовете  на измислени фирми и приближени до определени хора“, категоричен е Налбантов. Той прави препоръка: „Добре е за бъдеще общините да  поемат този ангажимент. Тяхна фирма да извършва извозването на отпадъците от хотелите и ресторантите“.

Ако общините поемат тази дейност, хотелиерите, предвид на това, че плащат такса смет, се надяват да не дават допълнително пари, прави сметка хотелиерът.

„Нямам поглед отпадъците да са давани на прасета. В добрия ресторант хранителните отпадъци са нищожни. Интересна е практиката в Турция. Където има отпадъци, те се предават в пункт, който ги гранулира и с тях се хранят общинските приюти за кучета и котки“, споделя своите наблюдения ръководителят на проекта „Черноморска кухня” в България Желязко Атанасов, който е туроператор и професионалист от бранша.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цената на свинското продължава да расте
Търсят концесионери за морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 и „Елените”
И през ноември има спад на туристи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.