Крими
Фейсбук измамникът Милен Стойчев си купил дебитна карта от сайт
TразмерT

Не искал да мами хората, подал се на изкушение


Георги РУСИНОВ


Обвиненият в парични измами чрез Фейсбук Милен Стойчев си купил дебитна карта от онлайн сайт след като публикувал обява. Това стана ясно по време на делото, с което той обжалва задържането си под арест. Той е обвинен за това, че в периода от 1 декември 2016-а до 6 юни 2017-а е извършил четири парични измами, представяйки се за жена във Фейсбук. Целта на обвиняемия е била да заблуди четири лица – М.Д., А.Ч., М.В. и К.К. като им казвал, че има нужда от пари, за да се прибере от Гърция заедно с майка си. Той обяснявал, и че телефонът му е развален за това подвел потърпевшите да му превеждат пари по банкови сметки. От измамите Стойчев се облажил с 1282 лева. Престъплението, в което е обвинен е наказуемо с от 1 до 6 години затвор.

От държавното обвинение обясниха, че именно това сочи като мотив, че Стойчев е имал намерение да мами хората, а не както той самият заяви се изкушил. Закупената дебитна карта е на името на Ана-Мария Райкова със сметка в „Райфайзен банк“. Стойчев, който мамил жертвите си с фалшив профил на името на Мария Василева имал и друга сметка – тази на баба си Марийка Василева.

Пред съда той заяви, че първоначалната му цел не била измама. Искал да направи страница за българите в чужбина и по-добра България. Регистрирал женски профил, за да привлече повече абонати. Обяснението за паричните преводи на Стойчев изненада присъстващите в залата журналисти. Хората, с които комуникирал почнали да му предлагат пари, а той се въвел в изкушение.

Защитата на Стойчев на дълго и широко обясни, че няма конкретни доказателства за това, че при по-лека мярка той може да извърши друго престъпление или да се укрие. Тезата си адвокатът подкрепи с факта, че клиентът му има постоянен адрес, където живее и баба му, която е болна и има нужда от грижи. Престъпление нямало да извърши пък, защото от следствието били отнели всичката техника на Стойчев, с която е мамил хората.

Адвокатът на измамника поясни, и че клиентът му е задържан повече от допустимия срок в ареста и нарече това „не мярка за отклонение, а мярка за наказание“. Защитата изтъкна, и че няма опасност Стойчев да се укрие при майка си, която работила като наемен работник в чужбина, защото тя там нямала собствено жилище, а и в момента била в България. Юристът изтъкна, и че Стойчев има само една присъда – за обсебване, за която е изтърпял 4 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. Това е от 2008-а година и на практика в момента е реабилитиран. По делото са събрани 6 тома с доказателства и са назначени технически експертизи. Именно заради това защитата на обвиняемия не вижда пречка той да бъде пуснат под по-лека мярка за неотклонение – нямало как да попречи на разследването.

От прокуратурата обаче заявиха, че Стойчев трябва да остане в ареста, тъй като в момента все още се провежда интензивно разследване. Твърдението, че няма как да извърши друго престъпление от постоянния си адрес, държавното обвинение обори с факта, че именно от там Стойчев е мамил хората във Фейсбук. „Ако бъде пуснат под по-лека мярка, то той отново може да изпадне в „изкушение“, уточни държавният обвинител.

От съда Стойчев и защитата му поискаха парична гаранция. След кратко съвещание състав на Районен съд – Бургас измени мярката му от „задържане под стража“ на „домашен арест“. Като мотиви съдът изтъкна, че обвиняемият е с чисто съдебно минало, съдействал е на органите по време на разследването, отнета му е техниката, с която е извършвал измамите, материалните щети не са големи и е задържан в ареста повече от допустимия срок.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама души пострадаха при пожар в Меден рудник
Недекларирана валута откриха митничарите в „Порше Кайен“
Поредна блъсната пешеходка в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.