Крими
Фейсбук измамникът Милен Стойчев си купил дебитна карта от сайт
TразмерT

Не искал да мами хората, подал се на изкушение


Георги РУСИНОВ


Обвиненият в парични измами чрез Фейсбук Милен Стойчев си купил дебитна карта от онлайн сайт след като публикувал обява. Това стана ясно по време на делото, с което той обжалва задържането си под арест. Той е обвинен за това, че в периода от 1 декември 2016-а до 6 юни 2017-а е извършил четири парични измами, представяйки се за жена във Фейсбук. Целта на обвиняемия е била да заблуди четири лица – М.Д., А.Ч., М.В. и К.К. като им казвал, че има нужда от пари, за да се прибере от Гърция заедно с майка си. Той обяснявал, и че телефонът му е развален за това подвел потърпевшите да му превеждат пари по банкови сметки. От измамите Стойчев се облажил с 1282 лева. Престъплението, в което е обвинен е наказуемо с от 1 до 6 години затвор.

От държавното обвинение обясниха, че именно това сочи като мотив, че Стойчев е имал намерение да мами хората, а не както той самият заяви се изкушил. Закупената дебитна карта е на името на Ана-Мария Райкова със сметка в „Райфайзен банк“. Стойчев, който мамил жертвите си с фалшив профил на името на Мария Василева имал и друга сметка – тази на баба си Марийка Василева.

Пред съда той заяви, че първоначалната му цел не била измама. Искал да направи страница за българите в чужбина и по-добра България. Регистрирал женски профил, за да привлече повече абонати. Обяснението за паричните преводи на Стойчев изненада присъстващите в залата журналисти. Хората, с които комуникирал почнали да му предлагат пари, а той се въвел в изкушение.

Защитата на Стойчев на дълго и широко обясни, че няма конкретни доказателства за това, че при по-лека мярка той може да извърши друго престъпление или да се укрие. Тезата си адвокатът подкрепи с факта, че клиентът му има постоянен адрес, където живее и баба му, която е болна и има нужда от грижи. Престъпление нямало да извърши пък, защото от следствието били отнели всичката техника на Стойчев, с която е мамил хората.

Адвокатът на измамника поясни, и че клиентът му е задържан повече от допустимия срок в ареста и нарече това „не мярка за отклонение, а мярка за наказание“. Защитата изтъкна, и че няма опасност Стойчев да се укрие при майка си, която работила като наемен работник в чужбина, защото тя там нямала собствено жилище, а и в момента била в България. Юристът изтъкна, и че Стойчев има само една присъда – за обсебване, за която е изтърпял 4 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. Това е от 2008-а година и на практика в момента е реабилитиран. По делото са събрани 6 тома с доказателства и са назначени технически експертизи. Именно заради това защитата на обвиняемия не вижда пречка той да бъде пуснат под по-лека мярка за неотклонение – нямало как да попречи на разследването.

От прокуратурата обаче заявиха, че Стойчев трябва да остане в ареста, тъй като в момента все още се провежда интензивно разследване. Твърдението, че няма как да извърши друго престъпление от постоянния си адрес, държавното обвинение обори с факта, че именно от там Стойчев е мамил хората във Фейсбук. „Ако бъде пуснат под по-лека мярка, то той отново може да изпадне в „изкушение“, уточни държавният обвинител.

От съда Стойчев и защитата му поискаха парична гаранция. След кратко съвещание състав на Районен съд – Бургас измени мярката му от „задържане под стража“ на „домашен арест“. Като мотиви съдът изтъкна, че обвиняемият е с чисто съдебно минало, съдействал е на органите по време на разследването, отнета му е техниката, с която е извършвал измамите, материалните щети не са големи и е задържан в ареста повече от допустимия срок.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Крадец задигнал дамски портфейл отива на съд
Иззеха 14 кила нелегален тютюн от карнобатски дядо
Спипаха айтозлия да краде части от автомобил
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.