Бизнес
EVN: По-малкото туристи не намаляват консумацията на ток
TразмерT

Дона МИТЕВА

Ако от подозрителен фургон  бръжди и цъка, а той е заключен, трябва да се обадите поне на кмета, а най-добре и на полицаите. Това ще учат жителите на малките населени места, предимно пенсионери, особено тези из Странджа от EVN.  Апелирането към бдителността на хората е във връзка с откритите 3 незаконни обекта, за копане на крипто валута в пловдивско. „Фургоните са мобилни, снабдени със СОТ и обикновено се слагат в покрайнините на малки, почти безлюдни села“, обясни Константин Величков, изпълнителен член на Съвета на директорите  на Електроразпределение Юг. За да се разбере какви щети могат да нанесат незаконно присъединените към ел.мрежата „копачки“ той даде пример, че на ден  такъв фургон харчи ток за 200 – 250 лева.

Като цяло останалото крадене на ток е овладяно, благодарение на дистанционното отчитане на електромерите. При най-малкия опит да се прави нещо по такъв електромер, се разбира и служители на дружеството се появяват на въпросния адрес. А най-нелепите обяснения, които чуват хората от EVN са от рода на: „Не бях аз“.

Като цяло се отчита спад в кражбите на ток, сравнено със същия период на миналата година.

Няма промяна в потреблението на електрическа енергия  това лято по Южното Черноморие, сравнено  с предходната година, категорични са от дружеството, въпреки големият вой, че туристите са по-малко. Чакат се данните от август. „В подстанция „Созопол“ миналата година сме достигнали 25 мегавата товар, сега сме на 23-24, но предвид, че предстои и най-активната част от сезона, сигурно пак ще достигнем същите товари“ – каза Величков.

Това лято са отчетени няколко аварии в региона. В Бургас имаше проблем в подстанция „Рибари“.. На 1 юли тя изключи за  2-3 часа и остави  около 15 000 души без ток. Аварии по 4 кабела е имало и на 9 юни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаският бизнес внесе в НАП 142 милиона просрочени задължения
БНБ прогнозира поскъпване на храните и горивата
Отдават под наем три култови бургаски кръчми
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.