Бизнес
EVN отчита: Бургазлии са откраднали най-много ток
TразмерT

Дона МИТЕВА

 По данни от EVN в Бургаска област е откраднато най-голямо количество електроенергия за миналата година. Дружеството е установило общо 2196,8 MWh (мегаватчаса) за 332 хиляди лева липси. Тази стойност е най-голямата спрямо стойностите от другите административни области, които се обслужват от компанията.

Данните преди няколко дни бяха изнесени в Пловдив, където е седалището на EVN.

От години се знае, че не в ромските квартали е проблемът, по-скоро хотели и ресторанти по морето са онези места, за които не се плаща коректно изхарчения ток. Към тях могат да се добавят и големите къщи, тип имение, които още не са преминали на отопление с пелети.

Мит или не, но сред бургазлии се говори и за опити за манипулиране на електромерите. От дружеството винаги са отричали, в подобни опити, успешни или не, да има замесени техни служители. Мълвата по-скоро вкарва в обръщение хора, които са вече бивши работници на EVN.

„Посочената висока разкриваемост е резултат от редица важни мерки от страна на EVN за ограничаване на загубите и за тяхното установяване. Сред най-значимите дейности през последните години бяха монтираните електромери с дистанционен отчет, които са доказали своите предимства, включително и че се ограничават кражби на електроенергия, защото в системата се получава сигнал при манипулация или външна намеса върху електромера. Освен това дружеството е монтирало и т. нар. балансови електромери в трафопостовете“, коментират от пресцентъра на дружеството.

Допълнително през 2018 година в област Бургас са установени и щети от кражби на съоръжения – проводници, оборудване в трафопостове – за 21 370 лв.

Посегателствата върху енергийни съоръжения нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите. За решаването на проблема с кражбите ЕVN - България работи заедно с местните власти и органите на МВР.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.