Созопол
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
TразмерT

По-голяма част са в частния имот на Нончев, който решил да се разправи с природната забележителност

 

Георги РУСИНОВ

 

Три бели дюни, разположени на площ от 622 кв.м, са били основната цел на сочения за подбудител по събарянето им Иван Нончев. Това обясни за „Черноморски фар“ директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова. Резултатите от геодезическото заснемане станаха ясни вчера следобед. По него работиха съвместно служители от РИОСВ-Бургас и Министерство на туризма.

„Засегнатата част от безобразията, които са извършени е 1295 кв.м, от които 1205 кв.м са дюнни образувания, които са от различен вид – бели, сиви и подвижни или така наречените зараждащи се дюни. От заснемането става ясно, че в най-голямата част от тези 1205 кв.м има засегнати частни имоти и едва 133 кв.м от концесията“, заяви Атанасова. Белите дюни в имота на Нончев се виждали и с просто око, добави още тя.

„Това нас ни навява на мисълта, че именно той е решил да разчисти имота си. Разчиствайки собствения си терен, той е засегнал и дюни от порядъка на 133 кв.м, 86 кв.м от маневрите на техниката. Съседни частни имоти също са пострадали, но пак основно заради движението на багера“, каза директорът на РИОСВ-Бургас.

В пространството се заговори, че причина за тоталното унищожение на природните забележителности, които природата ваяла с десетилетия, е  че му пречили на гледката. Нончев е собственикът и на луксозната каравана, разположена в имота.

Атанасова каза, че резултатите ще бъдат предоставени на Прокуратурата, за да може да продължи тя с разследването си. Директорът на РИОСВ-Бургас определи тяхната работа като добре свършена.

„Доказано е, че той е закупил имота и е собственик, но как е станало възстановяването не знаем. Дюните са обявени за защитени от 1984-а и са съществуващи от тогава и са описани като природна забележителност. След това, започвайки възстановяването на териториите, ние имаме възстановени имоти на собственици, но това не ги освобождава от задължението да опазват това, което е в имотите им“, завърши Атанасова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.