Регион
Експерти: Данъчните промени за колите няма да решат проблема с мръсния въздух
TразмерT

Данъчните промени за автомобилите са крайно недостатъчни, за да решат проблемите с чистотата на въздуха. Това показват анализите на Асоциация „Активни потребители”.  

Според асоциацията и с увеличението на данъците за по-старите автомобили, които са масови в страната, за тях отново ще се плаща значително по-малък налог, отколкото за едно сравнително ново возило, което отговаря на по-високи екологични стандарти. 

В същото време у нас няма предвидени субсидии за гражданите и фирмите, които купуват електромобили. А по данни на асоциацията в различни страни в Западна Европа покупката на електрически коли се подпомага с различни суми, за да има повече „чисти возила” на пътя.

Венцислав Гоцков, който си избира стар автомобил, казва, че ако има субсидия от поне 20% за електромобил, ще обмисли покупката му. „Ако имах повече пари, бих купил и аз по-нецапаща, по-нова, свързано е със средствата”, категоричен е той.

От „Активни потребители” пък освен липсата на субсидия за по-чистите коли виждат и друга несправедливост. Няма облекчения за автомобилите с газ.

„50% редукция на данъка на газовите автомобили, защото те реално замърсяват най-малко”, настоява Богомил Николов от асоциацията.

Вносителите на нови коли не виждат смисъл колите със стандарт „Евро 4” да ползват данъчни облекчения.

„Това, което се стимулира с новото данъчно законодателство, са автомобили на 20 години, а автомобилите на 20 години замърсяват 30 пъти повече, отколкото новите автомобили”, коментира Храбрин Иванчев от Асоциацията на автомобилните производители.

Красимир Георгиев има малка фирма и за лекотоварния си автомобил досега е плащал 8 лева данък, а с промените ще дава много повече.

Той призна, че се чувства леко излъган предвид, че обещанията са били за 4-годишния мандат да няма сериозно увеличение на данъците.

Предстои данъчните промени да бъдат одобрени от парламента.

 

Източник: bTV

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Покрай грипната епидемия: Смърт на помориец стресна обществото
Продължават строително-ремонтните дейности в Несебър
Грипната ваканция свърши! От утре всички в клас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.