Бургас
Екоинспекцията в Бургас установи унищожени дюни на къмпинг "Смокиня"
TразмерT

Екоинспекцията в Бургас извърши днес  проверка по сигнал за унищожени пясъчни дюни с пясъчни лилии на къмпинг „Смокиня“. Те попадат в защитена територия „Каваците“, която е обявен за такава заради уникалните природни забележителности. На място експертите установиха, че уникалните бели, понтийски дюни са заравнени с булдозери. От Министерството на туризма съобщиха за zonaburgas.bg, че също ще извършат спешна проверка на ивицата, за да се установи дали има незаконни дейности. Първо обаче трябва да се установи дали дюните попадат в концесията на плажа или става въпрос за частен имот.

Тонка Атанасова- директор на РИОСВ Бургас коментира: При проверката установихме, че действително една голяма част от пясъчните дюни са увредени, но тъй като на място нямаше извършител или хората, които са извършили това деяние , взехме координати . В първия работен ден ще се опитаме да установим кой е собственикът на имота и дали дюните са част от държавната,  плажна ивица, за да можем да предприемем съответните административни действия.

Елена Паспалева-старши експерт „Защитени територии“, допълни: Вижда се огромна площ, която е заравнена и  през която е минавала тежка техника в следствие на което се вижда дюните зад нас, които са разрушени, увредени…Което буди притеснение.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
След сигнал на „Черноморски фар“: Пуснаха водната мъгла по „Богориди“
Спортният елит на Бургас се сбогува с Владо Стоянов
Етажните паркинги изместиха идеята за буферните в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.