Бургас
Дядо и внук охраняват плаж „Атанасовска коса“
TразмерT

Деветте неохраняеми плажа в Бургас ще посрещнат сезона със спасители, след като областният управител Вълчо Чолаков разпореди всички процедури да бъдат подготвени още през зимата, за да се гарантира навременното им провеждане преди старта на летния сезон. Активна кореспонденция се е водила и с бюрата по труда в страната за намиране на спасители, проведени са редица срещи със структури и организации, имащи отношение към водното спасяване.

Павел Иванов e спасител на неохраняем плаж Атанасовска коса. „Предишни години на този плаж имаше инциденти, при които възрастни хора напечени много, при влизане във водата получаваха инфаркт, инсулти и от там предпоставка за удавяне и воден травматизъм. Тази година областната управа направи така, че този плаж да е охраняем. Постави пост, който да реагира. Ние с колегата охраняваме тази зона, която е доста голяма и смятаме, че ще се справим добре. Работното време на двамата спасители е от осем до шест“, разказа Иванов. Той, заедно с внука си ще се грижат през целия сезон за безопасността на плажуващите, решили да посетят ивицата между Солниците и края на Северния плаж.

Плажните ивици „Иракли” и „Несебър изток” в община Несебър, „Поморие - север” в община Поморие , „Атанасовска коса” без част 1, „Крайморие – юг 2”, , „Росенец - изток” в община Бургас, „Алепу” в община Созопол и плажовете „Корал” и „Резово” в община Царево са обезпечени с водно спасяване от 1-ви юни. Това се случва за първи път откакто областните администрации имат ангажимент да обезпечават водното спасяване на неохраняемите ивици. Справка в годините назад показва липса на кандидати за осигуряване на дейността, както и процедури, провеждащи се през целия летен сезон. Според експерти причината за успеха през настоящата година, да се намерят спасители навреме за всички обявени плажни ивици, е добрата организация на обществените поръчки, които е провела Областна администрация.

„Няма прецедент. Свършили сме си работата. Така трябва да се работи по принцип“ - коментира областният управител.

Фирмите, които ще отговарят за водното спасяване на деветте плажа са: „Паммар 95.84“ ЕООД, „Филиус” ООД, „Интернешанъл Уотър Рескю“ ЕООД.

На 7 от плажните ивици ще има по 1 спасителен пост с двама спасители през месеците юни и септември и 2 спасителни поста с по двама спасители за месеците юли и август.

Само „Несебър изток” и „Резово” поради малката си площ ще останат с по 1 спасителен пост през целия летен сезон.

Проверка на служители от Областна администрация на деветте плажа показа, че спасителите вече са на постовете си, а изпълнителите са поставили необходимото оборудване.

 „Министерство на туризма ни съдейства много като оформи своевременно всичко, което ни беше необходимо като информация от там, за да проведем процедурите. Налице е добра комуникация между тях и нас, натрупахме опит, изчистихме моменти, които в предходни години създаваха пречки”- допълни Чолаков. Той изрази надеждата си за един успешен летен сезон без инциденти.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
Димитър Николов: Бургас има специално участие в независимостта на България
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.