Бизнес
Договориха подновяване на споразумението за сътрудничество между област Бургас и Гомелска област
TразмерT

Областният управител Вълчо Чолаков и Посланикът на Република Беларус Александр Лукашевич договориха подновяване на Споразумението за сътрудничество между област Бургас и Гомелска област, подписано през 2004 година. Дипломатът е на първо посещение в Бургас след като  зае позицията през юни месец 2018.

От думите на посланика стана ясно, че гражданите от страните членки на ЕС могат да пребивават до 30 дни без виза в Беларус, когато полетите им са до и от летището в Минск. Тези промени са в сила от лятото на 2018-та година и са предприети с цел увеличаване на туристическия поток в т.ч. и с туристи от България. Посланикът изтъкна традиционно доброто сътрудничество между България и Беларус и изрази желание за по- задълбочена съвместна дейност. Обект на разговор бяха провежданите по българското Черноморие детски лагери, които, както в миналото, така и днес, представляват интерес за гражданите на Беларус. Този тип туризъм изисква по -завишени мерки за контрол и от своя страна Чолаков се ангажира при възникване на всякакви въпроси, отнасящи се до деца-туристи да съдейства лично. В хода на разговорите областният управител сподели положителни впечатления за Беларус натрупани по време на визитата му в област Брест през 2015-та година. Тогава Чолаков посети традиционния за областта бизнес форум и се запозна на място с възможните сфери за икономическо взаимодействие.  Като добра съвместна практика областният управител изтъкна обмена на кадри в сферата на туризма и положителния ефект за бранша, до който това води. По време на срещата стана ясно още, че Беларус проявява интерес към българските вина и това е тема, по която може да се работи в бъдеще.

Посланикът отправи покана към бургаския губернатор и местния бизнес за участие в голям икономически българо – беларуски форум в София на 23 и 24 октомври.

Дипломатът бе придружен от почетния консул на Република Беларус в Бургас Атанас Попов и съветника по търговските въпроси към мисията в София Олег Белов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.