Поморие
Doctor Honoris Causa от испански университет за виден помориец
TразмерT

Почетният гражданин на Поморие проф. дмн Николай Янев бе избран за Doctor Honoris Causa в Университета на Екстремадура, Испания. Събитието се проведе в кампус Бадахоз и събра голяма част от университетската общност. Проф. Янев бе отличен за своите изследвания, съсредоточени в областта на математиката, по-специално върху теорията на вероятностите и математическата статистика. Освен значимата титла, заедно с още петима професори, той получи Книга на науката и мъдростта, пръстен и бели ръкавици.

Проф. дмн Янев разказа, че ролята на любимия му град Поморие е била силно подчертана по време на биографичното му представяне в хода на церемонията. „Представящият професор Мануел Молина е член на програмния комитет и редовен участник на нашите математически конференции на морския бряг. Той изрази своя възторг от неповторимото очарование на Поморие. Естествено бе изтъкната ролята и на местния Сърф Клуб, в който аз съм член на ръководството и в който много участници на нашите международни конференции са получили своето първо сърф кръщение. За мен винаги и навсякъде е било удоволствие и гордост да изтъквам красотата на нашия град, който от година на година става все по-хубав“, сподели още проф. дмн Николай Янев.

Заслуженото от него високо звание ДХК  (Doctor Honoris Causa) от престижен университет в чужбина е изключително постижение за българската наука и безспорен повод за гордост.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Пейка - голямо сърце допълва артистичния облик на Поморие
От днес площадът пред кметството в Горица носи името „Димитър Майски“
Поморие домакинства национално съвещание на директори
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.