Бизнес
Добрата работна ръка – дефицитна стока
TразмерT

Дона МИТЕВА

Проблемът с работната ръка, без значение в коя сфера, става все по-сериозен. Само че този проблем започва да има две лица. От едната страна –липсата на квалифицирани, качествени хора, които да извършват определени дейности. И от друга – скриването на работодателите зад липсата на подходящи хора и непопълване на необходимите работни места. Вицът за Али Баба и четиридесетте разбойници, които били трима, защото липсват кадри, е в действие в Бургаско и то не само в туризма, където работата е сезонна и малцина се навиват да работят само три месеца и да се чудят през останалото време как да си изкарват  прехраната.

От  близо година от Бюрото по труда непрекъснато предупреждават, че проблемът с работната ръка – качествена и квалифицирана,  се задълбочава.

„Това, че няма хора за определена работа не означава, че работодателите умишлено намаляват броя на работните места. Те просто продължават да търсят подходящите хора. Ако съдим по това, че от наша страна има насочвания, пък няма назначени хора на дадена позиция. Дори и да са квалифицирани, според нас като ДРСЗ, според  работодателите може да не отговарят на техните критерии“, коментира Пенка Кирилова, директор на Регионална служба по заетостта.

Но точно от  сферата на туризма наша читателка се оплака в редакцията, че й благодарили за работата и в средата на месеца я освободили под претекст, че няма достатъчно туристи, затова и не искат да й плащат заплата, макар в кухнята на ресторанта, където тя е била заета, работата да е достатъчно много. Работни места умишлено не се запълват от работодатели, и по този начин се пести. Обикновено  се казва, че няма подходящи хора.

„Това е тенденция, която  не искам да съм пророк, но започва да става и практика. Имах наскоро случай, в  който жена дойде при нас в „Подкрепа“. Не пожела да си каже името, страх я било работодателите да не научат, че се е жалвала. Оплака се, че не е получавала заплата от 6 месеца. Обясни, че работодателят й плаща осигуровки. Не пожела да предприемем каквито и да е било мерки“, разказа Иван Костадинов, лидер на КТ „Подкрепа“ в Бургас.  Давайки примера, обобщи: „Докато има хора като тази жена, ще има и кой да работи без пари, или пък да работят двама вместо четирима. Това няма да е само тенденция, а ще се превърне в практика. Работодателите се възползват от това, че хората не си търсят правата  - факт е. При наличието на толкова свободни работни места човек да работи без заплата – това не знам как да го определя – мазохизъм е. Или пък да покрива две работни места…- непосилно е“. Примиренчеството и страхът дават поле за работодателите да се възползват. Умората, страхът да се впуснеш в нова професия, да излезеш от зоната на комфорт е нещо, което нашенци трудно преодоляват.

„Специално в туризма ми прави впечатление, че се увеличава  броят на непълнолетните. Те не са квалифицирани. Не могат да работят това, което се изисква от тях. Пада качеството. И оттам - недоволни туристи. От друга страна - това са деца.

И в земеделието е така - няма хора, които да съберат продукцията. И в строителството няма работници - макар че фирмите, които имат работа целогодишно си имат персонал“, коментира омагьосания кръг с работната ръка Соня Енилова, Бургаска регионална туристическа асоциация.

„Две са причините: първата е, че мнозина предпочетоха „Терминал 2“, а втората, че у нас заплащането е ниско. Тези причини са взаимно свързани. Тепърва ще имаме проблем у нас с качествената, квалифицирана работна ръка. Да не забравяме и това, че много народ не работи по специалността си“, коментира Здравко Тошков, областен лидер на КНСБ в Бургас. Той не отрича и факта, че има и работодатели, които се възползват от това, че трудно се намират добри работници и скривайки се зад това, пестят от работни места.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.