Созопол
До седмица излизат пробите от мазута край Созопол
TразмерT

Министърът на околната среда и водите Нено Димов потвърди, че замърсяването с мазут не представлява никаква опасност за туристическия сезон. Взетите проби от ИА „Морска администрация“ са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите. Министър Димов добави, че се проверяват извънредно плажовете. Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби.

Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи заяви, че цяло лято има сигнали за мазут и че това не са новини от вчера и днес.

„На дъното на морето, при всяка една буря се вдига всичко. Винаги е имало мазут в морето. Нека не бъркаме нещата. Много кораби минават и пътуват нанякъде“, обясни той.

Колегата му от Бургас Димитър Николов пък допълни, че морски специалисти смятат, че потъналия кораб е изразходвал по-голямата част от горивото си.

Областният управител Вълчо Чолаков отбеляза, че най-важното е, че администрацията е реагирала на време.

„Още днес се влиза в контакт с фирмите, които изпълняват тази специфична дейност и предполагам до ден-два организацията ще позволи на място да започне изпомпването на танковете“, поясни той.

Водолазът Михаил Заимов заяви пред журналисти, че малки мазутни петна винаги е имало, но никой не бил очаквал да се стигне до такъв разлив.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Созопол празнува Никулден
„Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници
Старото военно училище на остров Свети Кирик става център на археологията
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.