Созопол
Днес е Света Марина, покровителка на Созопол
TразмерT

 

Кулминацията на празниците на Созопол е днес, 17 юли, когато от  ранна утрин жители и гости на Созопол пристигат в местността „Света Марина“ за празничната литургия в храма, който носи името на светицата-закрилница на града.

Наситена с разнообразни и интересни събития е програмата за деня. Тя започва с традиционния плувен маратон от 08.30 часа, чийто финал е на централния плаж, където плувците получават поздравления и награди от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Малко по-късно заливът на Созопол побелява от лодки, които са част от морския парад, в който участват Общински клуб – Яхтклуб и Гребен клуб „Созопол”.

В общинския парк „Света Марина“ продължава народното веселие, в което се включва и ФА „Странджа”.

За любителите на народните борби, традиционните състезания започват от 16.00 часа на стадион „Арена Созопол“, в които взимат участие изявени спортисти както от община Созопол, така и от цялата страна.

Вечерта празникът продължава на Амфитеатър „Аполония“ в центъра на Стария град, където от 19.30 часа жителите и гостите ще се радват на красивите изпълнения на „Капански ансамбъл” от Разград.

Официалното откриване на празниците на Созопол е от 20.30 часа, когато на сцената ще излезе кметът на града Панайот Рейзи, за да поздрави своите съграждани, гости и официални лица. Специален гост на празника ще бъде авторът на текста на Химна на Созопол, поетът Ради Кисьов. Той ще поднесе от сцената своето последно стихотворение „Созопол и морето”, посветено на любимия град.

Празничната вечер ще продължи със спектакъла „Майстори на комедията” с участието на Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров  и Георги Мамалев и ще завърши с пищна заря.

Празничните събития, посветени на света Марина, продължават и на 18 юли, когато ще се проведе и станалият вече традиционен конкурс за красота „Мис Созопол“, след който ценителите на красивите български песни ще чуят и концерта на Тита.

В следващите три дни, от 19 до 21 юли, море от вино ще залее Созопол. Стартира най- новият фестивал на Созопол „Wine fest Sozopol `2018”, който се провежда под патронажа на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и ще представи пред жителите и гостите на града най-качествените български вина. Специален гост на винения фестивал е Националният проект „Аз съм българка“ на младия и талантлив фотограф Радослав Първанов.

Празниците на Созопол са истинско вълшебно преживяване, което всяка година привлича все повече гости на морския град.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Созополска дъга” събира рекорден брой участници
Замразяват източването на горивото от „Мопанг“
Продължава точенето на горивото от потъналия край Созопол кораб
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.