Регион
Днес е Международният ден на Черно море
TразмерT

Днес е Международният ден на Черно море. На тази дата през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. Преди 22 години правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни. 

В Бургас празничните инициативи започнаха още от предния ден. Днес от 09:30 часа групата „Моряче“ от детска градина „Звездица Зорница“ ще се насладят на кукления спектакъл „Флупи и водата“.

Традиция е на този ден да се връчват и наградите на Черноморската комисия. Номинациите са за принос при опазване на Черно море и възпитаване на отговорно общество за защита и възстановяване на морската околна среда. Представителят на България за 2018 г. е ОУ „Йордан Йовков“ от  Каварна. Училището е част от Международната мрежа Екоучилища,  носител е на Зелен флаг от 2012 година и е сред учредителите на българския Младежки воден парламент. Връчването на наградите ще се проведе в седалището на Постоянния международен секретариат на комисията в Истанбул.

Днешният празник се отбелязва от 16 милиона души от 6 държави - това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Положителни температури и в неделя
Хаос с електронните фишове: Системата за неполучени глоби не работи
Започна изграждането на нова камбанария на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Камено
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.