Бизнес
Димитър Бойчев, ГЕРБ: Инвеститорите няма да плащат повторно за промяната на статута на земеделските земи
TразмерT

Приетите промени и нови параграфи в Закона за посевния и посадъчния материал регламентират процедурите по смяна на статута на земеделските земи и слагат край на притеснението за започване на инвестиционното намерение в тях, коментира народният представител от ГЕРБ Бургас Димитър Бойчев. Парламентът гласува окончателно законопроект, според който изтеклата промяна на предназначението ще може да се подновява само със заявление и без да се заплащат повторно държавни такси. Още през май 2017 г. бургаският депутат от ГЕРБ бе един от вносителите на поправка в Закона за опазване на земеделските земи, с която трябваше да се удължи срокът за започване на инвестиционното намерение от 6 на 9 години. След изтичането му, ако строителството на обекта не бе започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губеше правното си действие и цялата скъпа процедура по нея трябваше да започне отново. Законопроектът тогава не мина в пленарната зала и срокът за променения статут за тези земи изтече окончателно. Според Димитър Бойчев мотивите за исканата промяна тогава, както и сега с новите разпоредби, са свързани най-вече с отпадането на финансовата тежест върху стотиците дребни собственици на имоти, които вече веднъж са преминали процедурата, заплащайки немалки държавни такси.
В приетия на 24 януари Законопроект за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал са добавени два нови параграфа - 30 и 31. Според тях заинтересованото лице може да поиска потвърждаване на решението за промяна на предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди с мотивирано заявление до комисията по чл. 17, ал. 1
от Закона за опазване на земеделските земи. Тя ще има един месец, в който може да се произнесе за потвърждаване на промяната или откаже такава. Важно е да се уточни, че инвеститорът няма да плаща нови такси за промяната на статута, а само ако има увеличение заради допълнителни екологични норми, коментира още Димитър Бойчев. Поправката е дългоочаквана и засяга не само собственици по Черноморието, но и много семейства във вътрешността на страната, които са закупили терени за фамилна къща, но се бавят със строителството поради липса на средства.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.