Айтос
Дете от Айтоско в болница с рядко вирусно заболяване
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Момченце от община Айтос е настанено в болница с остра вяла парализа, съобщиха от здравната инспекция в Бургас. Детето е съвсем малко – между 1 и 4 години.

         Острата вяла парализа е сравнително рядко заболяване на вирусна основа. Засяга предимно тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. Впоследствие се стига до пареза на различни мускули, най-често лицевите. Заболяването е свързано с болки, а движенията в засегнатите мускули са силно ограничени. Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Лекари обясняват, че  заболяването е напълно лечимо, но трябва да се диагностицира навреме. Ако се неглижира може да се стигне до трайни последици. В процеса на възстановяване трябва де се включат ортопеди и рехабилитатори, които да помогнат за възстановяване на засегнатите мускули. Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус, срещу който има ваксината, част от задължителния имунизационен календар.

         Миналата седмица друг вирус – варицела зостер е повалил 29 души в Бургаско, предимно деца. Двама са заболели от скарлатина, трима пък са диагностицирани с вирусен хепатит.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтос посрещна с концерт 22-и септември
Дирят собственика на папагала Сашко в Айтос
Днес Айтос открива паметника на загиналите воини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.