Айтос
Десетокласници са първите посетители в Посетителски център „Генгер"
TразмерT

От началото на новата година айтоските ученици ще имат далеч по-голям интерес да присъстват в часовете по природни науки, биология и география. Причината е откриването на посетителски и образователен център в сградата на бившия Младежки дом в етнографския комплекс „Генгер". Центърът запали любопитството на младите хора още преди да е официално открит, а заради нетърпението на учители и ученици от СУ „Христо Ботев", на 8 декември т.г. отвори врати, за да приеме първите си посетители.

Ще припомним, че заключената от 10 години сграда беше предоставена за безвъзмездно ползване на „Сдружение за опазване „Една природа“ с идеята там да бъде изграден посетителски център с образователна експозиция за биоразнообразието на района. След решение на Общински съвет - Айтос, Сдружението извърши основен ремонт на сградата със собствени средства и сега работи за окончателното реализиране на добрата образователна идея.

Централно място в експозицията е отделено на уникалното растение айтоски генгер Astracantha arnacantha, с описание и природозащитен статус, както и кът на неговия откривател като вид за науката проф. Ст. Георгиев.

Първите посетители на Центъра бяха учениците от 10-те класове на СУ „Христо Ботев", водени от преподавателите Станимир Стойчев, Николай Димитров и Атанас Маринов. Авторът на идеята за посетителска експозиция и член на УС на Сдружението - д-р по биология Светла Далакчиева представи пред младежите презентация за редките растителни видове в България. Учениците успяха да видят и новото издание на Червената книга, която през януари т.г. Ивелина Василева, тогава министър на околната среда и водите, подари на сдружението. Това се случи при посещението й в Айтос за подписване на договор за финансиране на изграждането на пречиствателна станция в Айтос. Освен информация за уникалното растение, центърът ще предоставя и специализирана научна и научно-популярна литература в областта на биологията и природните науки. Тя ще е на разположение най-вече на младите хора в града и на гостите на центъра. Ще бъдат организирани тематични изложби и срещи със специалисти в областта на природните науки.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.