Айтос
Дечо Коешинов: Ще се опитам да бъда истински полезен с това, което умея!
TразмерT

Най-успелият спортен талант на Айтос пред „Народен приятел“

 

- Г-н Коешинов, медиите широко огласиха новината, че сте номиниран за кандидат-общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ - Айтос за предстояшите местни избори. За първи път ли ще бъдете кандидат на местни избори?

- Да! Никога не съм се занимавал с избори и политика, освен че редовно гласувам на избори. Винаги съм го правил, защото мисля, че всеки трябва да има гражданска позиция, и така е правилно.

- Коя беше основната причина да дадете съгласието си да бъдете номиниран?

- Г-н Васил Едрев ме покани да се включа в обществения живот в Айтос и ако мога да бъда истински полезен с това, което умея. Има и още една много важна причина. Откакто направих първите си стъпки в Спортна зала „Аетос", тя не е била така генерално ремонтирана и разширявана. В момента, в залата се влагат близо милион и половина лева, при това - спечелени по проект, а не бюджетни пари. Доказателство, че мога да се доверя на г-н Едрев.

-   Вие сте най-успелият спортен талант на Айтос, разкажете ни за началото - кой Ви запали за баскетбола?

 - Бих казал, че брат ми е основната искрица за това запалване. Той играеше баскетбол и аз бях постоянно с него в залата. Имаше и мъжки отбор. Така се запалват децата, като има тим, който бележи успехи. Тогава и Драгомир Иванов, и Веселин Владев бяха треньори, изкарваха прехраната си с това. Имаше база, даваха всичко от себе си, живееха с баскетбола. Тогава залата беше топла и поддържана. Дълги години залата беше изоставена, сега сме с надеждата, че пълното й обновяване ще създаде възможно най-добри условия за спорт. И дано, а аз вярвам, че ще се появят нови млади таланти. Но най- важното е децата да спортуват, не казвам да станат професионални спортисти, а да се движат и да са здрави.

- Айтозлии Ви ценят и уважават, но малко от тях знаят подробности за спортната Ви кариера - разкажете ни?

- Трудно е да се разкаже всичко, но ако започна от самото начало, още преди да стана професионален състезател, голяма гордост за мен и града ни беше Вицешампионската титла през 1992 година. За такъв малък град като нашия беше страхотно постижение. След това заиграх в мъжкия отбор на „Черноморец” - Бургас, оцениха ме и през 1996 година преминах в „Славия” - София. С отбора на „Славия“ спечелихме шампионската титла и Купата на България. Два сезона по-късно заиграх за БК „Компакт” - Димитровград. През 2000 година получих предложение да играя навън и заминах за Белгия. Когато се прибрах, на следващия сезон, Петко Маринов ме поиска в младия отбор на „Лукойл Академик”. Още същия сезон спечелихме Купата на България, но загубихме финалната серия. Следващите сезони спечелихме всичко възможно в България, както и Южната конференция на „УЛЕБ КЪП“. През сезон 2005/06 година, в Ямбол започна престоят ми в последния клуб като състезател. Това беше и началото на треньорската ми кариера. Последната година там бях помощник-треньор на Иван Чолаков. В годините от 2009-а до 2014 година бях старши треньор на „Черноморец”- Бургас, и 2014 година - треньор на Националния отбор за момчета до 16 години. През август месец същата година ме поканиха и станах старши треньор на женския „Лукойл Нефтохимик”. Същата година спечелихме Купата на България, но и сребърните медали в първенството. От създаването на Баскетболен клуб „Вихър” - Айтос през 2017 година се занимавам с необходимото клубът да върви напред.

-         Не е тайна, че тъкмо любовта Ви към баскетбола беше двигателят за възстановяването на Баскетболен клуб „Вихър" след годините на застой. Успешен ли беше рестартът?

- Това могат да го кажат други хора, не аз! Знам едно, че това е бавен и дълъг процес и вярваме ли в това, което правим, ще имаме резултат.

-         Къде тренират сега възпитаниците на клуба - Спортна зала „Аетос" основно се ремонтира и разширява?

- Поради основната реконструкция на Спортна зала „Аетос", отборите ни тренират в двете спортни бази на СУ „Христо Ботев”. Безкрайно сме благодарни на ръководството на училището и лично на директора г-жа Пенка Кирязова за възможността, която ни предостави, да имаме зали за тренировки. През това лято не прекъснахме учебно- тренировъчния процес, което е много важно за израстването на децата.

-   Какъв е съветът Ви към младите спортни надежди на Айтос - към тези, за които сте пример за изключително успешен национален състезател и селекционер?

- Да се трудят много, защото този труд винаги се отплаща, независимо от лишенията, а без тях не може да се върви напред и нагоре! Труд и постоянство - това е рецептата! За всичко има време. Трябва да гонят мечтите си! Сега има много изкушения, от всякакво естество, но искат ли да постигнат успех - трябва да вярват в себе си.

НП

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За първи път от 52 години - без „Славееви нощи 2020" заради COVID-19
Австралиец с айтоски корени дари средства на местните борци
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.