Бизнес
Дебнат хотелиери да не угояват прасета с остатъци от храна
TразмерT

Дона МИТЕВА

Експерти на Агенцията по храните проверяват стриктно хотелите и ресторантите за това какво се случва с отпадъците от храната, която всички сме свикнали да наричаме помия. „Първо проверявахме всички такива места в Созопол. Сега експертите са вече и в Слънчев бряг“, коментира д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Проверките са във връзка с Африканската чума по свинете.

Когато в созополското село Зидарово бе открита болестта, секретарят на Ловно-рибарско дружество „Лебед“ – Невен Каравасилев изказа мнение, че заразата с опасната болест, поразила вече не само прасета от селските задни дворове, а и голям свинекомплекс в Русенско, се е разпространила точно така – чрез изхранване на животните с отпадъци от  хотелите. Това е един от възможните начини за разпространение на заразата.

„Има специални инструкции как трябва да се събират въпросните отпадъци,  да се слагат в бидони, съхраняват и след това да се предават на специални фирми, които се занимават с унищожаването им. Нито един литър или както и да го наречем там не трябва да отива за изхранване на прасетата. В момента се проверяват освен ресторантите и хотелите, и фирмите, които се занимават с унищожаването на отпадъците“, коментира д-р Митев.  Оказва се, че това е сериозен бизнес, на който са се отдали доста фирми от региона.

Въпреки това и експертите от ОДБХ, и ловците смятат, че се престъпват разпоредбите и доста прасета се облажват с отпадъците от туристите. На приятелски начела хотелиери и собственици на свине си разменят от стоката. Така се стига и до отглеждането на прасета с отпадъците от хотели и ресторанти.

В момента контролът се затяга до максимум заради Африканската чума по свинете.

„Омръзнаха ми всякакви инсинуации, които се ширят из социалните мрежи срещу нас. Експертите си били хвърляли защитните дрехи на дезинфекционната площадка и как хората сами си загробвали умъртвените прасета. Пълни измислици. На всичкото отгоре нито едно прасе по селата не е регистрирано. Никой обаче не казва, че ние сме раздавали дрехи на ловците и на кой ли не“, ядосва се д-р Митев. И подчертава, че колегите му работят коректно. Дори притежателите на нерегистрирани прасета не се глобяват, въпреки че това е законова норма. „Това са нерегистрирани стопанства, пише го в Закона – дори и да не са болни животните – само заради факта, че не са регистрирани, не се знае какъв е произходът им, откъде е взето животното, как е гледано, с какво е лекувано – трябва да се унищожава“, допълва докторът.

В региона има три големи свинекомплекса – те са в Зимен, Крумово градище и Ахелой. Взети са всички допълнителни мерки, както от страна на собствениците на комплексите, така и от БАБХ, за биосигурност заради заболяването от Африканска чума по свинете.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Банковите такси за преводи в чужбина поевтиняват
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.