Созопол
Дарение от потомка на Братя Миладинови представят в Созопол
TразмерT

На  07.07.2018 г., събота, от 18.00 часа  Музеен център “Созопол” представя  “Наследници на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови и Добри Чинтулов”.

На малък празник в Етнографския музей ще бъде експонирано предметно дарение  на Мария Карадиамандиева – потомка на Братя Миладинови. Дарените куфари, шкафове и сандъци  са наследство от  Райна  - дъщерята на  Царевна Миладинова , същата е  дъщеря на Димитър Миладинов. Царевна Миладинова е родом от град Струга - Македония, след като е завършила образованието си в Киев – Фундоклиевата гимназия, е работила като учителка в град Шумен , град Свищов и като директор на Българската девическа гимназия в Солун.

Бащата на Мария Карадиамандиева – Никола е женен за  Зора, която е потомка на Добри Чинтулов. Братът на Зора  - Гавраил е баща на поетесата Илеана Стоянова. По време на събитието издателство „Знаци” на Румяна Емануилиду ще представи стихосбирката на поетесата. Стиховете ще  се четат на фона на музикален съпровод и  малък коктейл.

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ НА 7.07.2018 ОТ 19 – 20 ЧАСА

ЕДИН ЧАС С ПОЕЗИЯТА НА ИЛЕАНА СТОЯНОВА

Авторката ще бъде представена от писателката и собственик на издателството „ЗНАЦИ“ (Бургас) - РУМЯНА ЕМАНУИЛИДУ

Какво казва Жени Костадинова за „Лятото на астрите” от Илеана Стоянова:

Не книга за приспиване, а за катарзис, за откриване на образи и сенки, светлочувствия и тъмновидения, е „Лятото на астрите”. Книга за любовен себепрочит. Илеана Стоянова умело ни помага да го сторим. Тя е като опитен любовотерапевт, изследващ всяко чувство, явно и спотаено, всеки трепет на душата – отразен и само неин. И това, което ги разделя, е само въздишката между отделните откровения. Не случайно и заглавията носят този интимен смисъл на изповедта: „Писма”, „Спомен в пръстите”, „Завръщаш се”, „И те обичам”, Сбогуване”, „Горене”, „Нямам тяло”, „Когато бях неприлично щастлива”, „А в леглото бяхме трима”.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Созопол празнува Никулден
„Голямото сърце“ в Созопол даде начало на Коледните празници
Старото военно училище на остров Свети Кирик става център на археологията
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.