Бизнес
Да си правим електроцентрали ли, питат се бизнесмени заради цените на тока
TразмерT

И собственикът на паркетната фабрика „ЕМКО – Г“ инж. Костадин Димитров се пита какъв ще е процентът на увеличение на еленергията за промишлени нужди със свито сърце. “При мен процентът на еленергията в себестойността е от порядъка на 2-3% и увеличението й ще го вдигне поне още с 1% . Това е нещо страшно, защото нашето производство е свързано първо с преработката на дървесина  - така нареченото разбичване на дървото, имаме и много дълъг процес на сушене на дървото. Той трае от порядъка на месец и самото сушене струва 100 лева на кубик, което е три лева на квадратен метър. С увеличението ще стане и още едно левче, и то само при сушенето“, обяснява той.

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители. Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се шоково поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

„Минимум с 3% трябва да си вдигам крайната цена на продукцията само заради електричеството. На първо време смятам да се консултирам с фирмата, от която си купувам тока, да чуя какви ще са техните съвети. Да си правим електроцентрали ли - не става. Или да си изнасяме производството. Имам някакви разговори с Украйна, въпреки нестабилното положение там. Лошото е, че и там цената на дървесината, която е водеща при нашето производство – 70%-80% от себестойността, е висока“, казва Димитров. По неговите думи смисъл от смяна на доставчика няма. Просто защото производителите са едни и същи „Ако производствената цена и продажната цена на еленергията е висока, от там нататък е само смяна етикетчето на доставчика, което няма смисъл“, казва той.

Димитров е наясно, че продуктът, който произвежда, не е жизненоважен за хората, но разбира и друго – родното производство ще бъде задушено и ликвидирано от евтиния внос. „Китайските стоки са навсякъде по света. Ние изнасяме за Англия и оня ден предупреждаваме, че малко ще вдигнем цената. И първата реакция на нашите контрагенти беше: „Ако искате да спрете да купуваме от вас, китайците продават еди-как си в Англия. С други думи, далеч по-изгодно“, дава пример.

Димитров смята в скоро време да потърси браншовата камара на производителите на паркет и да се посъветва и с тях, понеже още не се знае с какъв процент ще бъде увеличението. „Поредното увеличение подписва смъртната присъда на такива местни производители като нас“, заключава той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.