Събеседник
Д-р Нигохос Топузян, управител на МЦ „Св. Николай Чудотворец“: За десет дни при нас са минали 250 души
TразмерT

Високите температури отключват хронични заболявания

„Хубаво е на ден да се приема минимум литър и половина-два вода“, съветва лекарят

 

- Д-р Топузян, какви пациенти най-често идват при Вас?

- Към Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ има разкрит кабинет за неотложна помощ. Той е съгласно наредбата, закона и пакет дейности, които се гарантират от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (б.а. НЗОК). Работното ни време е от 20:00 часа вечерта до 8:00 часа сутринта през делничните дни и денонощно през почивните и празничните дни. Този кабинет работи на основание договори, които са сключени между медицинския център и общопрактикуващи лекари, за да може да се осигуряват техните пациенти, когато имат нужда от неотложен медицински център. Кабинетът покрива всички терапевтични и педиатрични нужди, но тук не говорим за спешна помощ. Тя е обект на спешната медицина. Хубавото е, че при нас колаборацията е добра, защото кабинетът се намира непосредствено до Спешното на УМБАЛ-Бургас и когато се констатира необходимост пациентът да бъде доуточняван допълнително, или се установи, че е в спешно състояние, тогава се насочва към специализирана помощ.

- Какви са най-честите причини през лятото да постъпват пациенти при Вас?

- В началото на летния сезон всяка година, както и тази, натовареността на кабинета значително се покачва предвид на факта, че пациентите на тези общопрактикуващи лекари, към кабинета се насочват и самоопределили се пациенти, т.е. спешни. Това обикновено са гости на града и туристи. Съответно пък ние им даваме възможност да се преглеждат, да се вземат необходимите мерки, ако се налага да се правят допълнително някои манипулации. Целта е пациентите да бъдат обслужени. Основните оплаквания, с които най-често идват пациенти, търсещи медицинска помощ във възрастовата група над 18 са: артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдови заболявания, заболявания на гастро-етнистиналния тракт, бъбречни колики. В групата под 18 години най-често това са вирусно-бактериални чревни инфекции, алергични състояния, фибрилни състояния. По плажа пък имаме случаи на деца, убодени от различни метални предмети, игли, спринцовки.

- Увеличават ли се случаите на ухапвания от насекоми и членестоноги в топлите дни?

- Имаме, разбира се, има случаи на ухапвания от насекоми и членестоноги, които са характерни за този сезон. Не мога да кажа обаче, че са доста чести, но в пролетно-летния период са най-много. Тогава са и най-много ухапванията от кърлежи.

- Можем ли приблизително да посочим колко души са потърсили помощ при вас за последните десетина дни?

- За последните десетина дни имаме сведения, че около 250 души са потърсили помощ при нас, като 60 от тях са били от възрастовата група под 18 години. Тук обаче говорим общо за всякакви случаи. Като бройка, ако ги разделим на десет дни, това прави около 25 човека на вечер средно. Характерното при нас е, че през лятото най-големият поток от пациенти е след 20:00 часа. Това най-вероятно има връзка с това, че през деня се занимават с други дейности, а и някои състояния се обострят именно вечер. И тъй като няма работещи други клиники и лекари, хората търсят помощ, или при нас, или в Спешното.

- Сърдечно-съдовите заболявания увеличават ли се през този сезон?

- Да, във връзка с високите температури пациенти, които са с хронични сърдечни, или мозъчно-съдови заболявания са по-склонни да отключат основно заболяване. Най-често това са високо кръвно, главоболие, вестибуларен синдром, или световъртеж, повръщане. Такива хора трябва по принцип да съблюдават определен начин на живот и да се предпазват, носейки защитни средства. Най-важното е да не се показват навън, когато са най-големите жеги. Хранителният режим, разбира се, също е важен. Трябва да се приемат повече хладни напитки, да се избягват стимулиращи такива. Охлаждането също е от съществено значение.

- Колко важно е в жегите да се хидратираме постоянно с вода?

- Да, по принцип пиенето на вода и течности е много важно, защото когато човек се изпотява губи течности чрез кожата, затова хидратацията е важна като ответна мярка на това. Хубаво е на ден да се приема минимум литър и половина-два вода. Сега, разбира се, има хора, които не могат да пият толкова много вода, но аз призовавам да опитват поне по литър на ден да изпиват. Може и да не е само вода, а и други течности.

- Често през годините се говори, че спешните центрове в Бургас не могат да смогнат на пациентопотока. Какво е Вашето мнение?

- Аз ще Ви отговоря така, защото съм работил в Спешна помощ. Даже по-голямата част от професионалния ми път е минал през Спешната помощ. В момента не се занимавам със спешна помощ, но това действително е така, тъй като спешните състояния отнемат доста ресурс, а то такъв няма. Получава се едно претрупване, пациенти стоят доста време и чакат да могат да получат медицинска помощ. Някои състояния обаче няма как да се забавят много във времето и реално погледнато в такива случаи центровете като нашия са в помощ. Това е така, защото всеки пациент, който дойде, се е самоопределил като спешен. За спешен случай обаче си има медицински критерии, според които медицински специалист трябва да прецени. Затова пак казвам, този кабинет, а и другите такива в Бургас са в помощ, защото много често оказваме първа помощ.

- В последно време иначе в Бургас много се инвестира в здравеопазването. Ето, сега разкриваме и медицински факултет, чиито първи студенти ще учат. Колко спешно имаме нужда от такива кадри?

- Доста. Нуждата наистина е крещяща от лекари, но не само от тях, а и от специалисти по здравни грижи, защото ми се струва, че напоследък там е по-зле положението. Има недостиг на медицински сестри и санитари. Така че дано този факултет да даде необходимите бройки и да доведе до по-добри предпоставки в бъдеще.

- Няма как да не Ви питам и това, че Прокуратурата предприе мерки за по-строги наказания за посегателства срещу медици, а и други длъжностни лица. Смятате ли, че ще има ефект?

- Имало е в Спешния център, а и при нас се е случвало да има по-агресивни пациенти. Сега, дали те са били под влиянието на упойващи вещества, или алкохол, не мога да кажа със сигурност. Определено обаче такива случаи е имало и има. Органите на реда се намесват, но какво се случва по-нататък, честно казано, не знам. Хубаво е обаче да знаем, че по някакъв начин медицинските лица са защитени. Да се създава някакво усещане за сигурност и да можем да работим по-спокойно. Сега, че и пациентите са прави понякога, защото нуждаещ се човек реагира неадекватно и по-емоционално. В крайна сметка обаче пък лекарят, ако е поставен под някакъв натиск, няма да може да свърши работата, за която е призван.

- Вие самият ставал ли сте жертва на подобни атаки?

- Не, аз самият не съм. Опитвам се да влизам в положението на хората, да се разбираме с приказка, да има диалог. В крайна сметка трябва да се говори, за да се уточнят проблемите и неяснотите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.