Събеседник
Д-р Даниел Петков: При нелекуване, сънната апнея води до сърдечно-съдови и мозъчни инциденти
TразмерT

- Д-р Петков, какво представлява сънната апнея?

- Сънната апнея е едно заболяване, което пациентите свързват с хъркането. Има периоди, в които човек, докато спи, отделно от това, че хърка има и така наречените апноични паузи, т.е. периоди, в които спира да диша. И на базата на това започва да му намаля сатурацията, т.е. количеството на кислорода в кръвта, увеличава се въглеродния двуокис и общо взето, такива пациенти на следващия ден са сънливи и не могат да си извършват нормално трудовата дейност. Даже напоследък има една такава тенденция за определени професии да се въведат рестриктивни мерки по отношение на сънната апнея. Иначе казано, определени работи да не се работят от хора със сънна апнея. Това все още не е въведено, но върви към въвеждане и в Европейския съюз. Такива пациенти са по-често предразположени към сърдечно-съдови и мозъчни инциденти. Една част от внезапната смърт по време на сън се свързва и със сънната апнея. Има определен брой пациенти, които са много по-рискови за определен тип заболявания.

- Обръщат ли внимание хората на това заболяване?

- Да, напоследък, между другото, пациентите доста взеха да си обръщат внимание по отношение на сънната апнея. Дали покрай медиите, дали покрай повишаване на здравната култура, общо взето, все повече се взимат превантивни мерки и все повече хора се лекуват. По начало звената, които се занимават със сънна апнея се увеличиха в световен мащаб, включително и в България.

- Какви са най-честите симптоми? Споменахте хъркането.

- Най-чести симптоми са хъркането, апноичните паузи, те са много типични и обикновено пациентът не може да си ги чуе. Тези паузи представляват апноични пристъпи, където има спиране на дишането за определено време. В зависимост от броя на паузите се определя и тежестта на сънната апнея.

- Какво се прави в случай на сънна апнея? Има ли лечение?

- Това, което се прави е едно изследване, което се нарича полисомнография. Това е изследване, което измерва доста показатели, включително парциалното налягане на кислорода, на въглеродния двуокис, в какво положение хърка човек, в какво не, колко апноични паузи прави, с каква тежест са те, на колко време са и т.н. На базата на всичко това, накрая излиза един индекс, който определя тежестта на сънната апнея. От там нататък, след като се определи дали е обикновено хъркане, или сънна апнея, има няколко начина за допълнително изследване и лечение. Един определен процент от пациентите подлежат на оперативно лечение, другият процент не подлежат на операция. За тези, които се прецени, че могат да се оперират, правим тук, в Бургас, още едно изследване, което се прави на сравнително малко места в България. То се нарича сънна ендоскопия. Вчера правих такава на един от пациентите ни.

- Какво представлява сънната ендоскопия?

- Прави се фиброскопия и един запис, когато пациентът е в медикаментозен сън – слагат му се венозно едни медикаменти, на базата на които той изпада в сън. Той имитира по принцип нормалното спане. Така след като пациентът заспи за няколко минути, се прави един запис и на неговата база вече обективно се вижда къде е нивото на обструкцията, т.е. къде е пречката, за да не може въздухът да преминава. И от там нататък, след като се определи нивото на стенозата, се решава пациентът дали подлежи на операция, или не.

- Комплексен ли е проблемът с болестта? Кои органи засяга?

- Тя не е свързана само с носа, а и с мекото небце, със структурите на фаринкса и ларинкса и още доста неща.

- Освен операция, какви други методи се използват?

- Напоследък методиките за операции се промениха и вече все по-малко пристъпваме към драстични операции. Сега в момента има пациенти, които третираме с едни специални апарати, които са да кажем, много щадящи. Общо взето, тип безкръвна хирургия, или се нареждат едни стендове и все повече и повече класическите операции отстъпват място на тези процедури. Това е по-малкият процент от пациентите. Иначе по-големият процент от пациентите на базата на това, че обструкциите са такъв тип, че операциите стават много рискови и драстични и ефектът от тях е сравнително по-малък, се лекуват консервативно. На тях се изписват едни специални апарати, които са така наречените ципап апарати. Напоследък станаха много модерни, все повече и повече се усъвършенстват и пациентите вече си купуват повече автоматични апарати. Човекът спи с една маска и се ликвидира по този начин сънната апнея. По принцип лечението с ципап апарати е златен стандарт. Почти 100% от пациентите се излекуват. С тях обаче апнеята нито се лекува, нито се подтиска. Ципап апаратът компенсира налягането, което организмът ви не може да направи. Думата лечение тук е относителна. Сънната апнея пак се лекува, но пациентът трябва да си спи с апарата редовно. Една вечер да не го ползва и апнеята ще се прояви. Той така или иначе си я има, затова се носи този апарат и трябва да се ползва постоянно.

- Какви са бонусите от ципап апарата?

- Премахва сънливостта, пациентите се наспиват изключително добре, на следващия ден са абсолютно трудоспособни, ликвидират се рисковете от това, че имате сънна апнея и с него заболяването се компенсира.

- Опасна ли е тази болест?

- Абсолютно! Както ви казах, при нея пациентите по-често правят сърдечно-съдови заболявания и мозъчни инциденти, или други, свързани със сърцето, като ритъмни нарушения и задължително трябва да се лекува, иначе в противен случай повишава процента на смъртността. Оставете настрана това, че не сте трудоспособен, но и процентът на инцидентите при пациенти със сънна апнея е доста по-голям, отколкото при останалите хора. Пак казвам, затова е хубаво и мен ме радва, че все повече пациенти обръщат внимание на заболяването, което е изключително похвално и по-често правим изследвания и правим операции. Истината е, че най-важното е да се прецени става ли пациентът за операция. За съжаление, все повече са пациентите, които не са достатъчно добре обработени, които ходят някъде си, правят им се някакви операции и така доста голям процент хора идват при нас за уточняване. Той някъде се е оперирал – дали нос, дали нещо друго и ефект няма. За да се прецени пациентът за операция ли е, или не, трябва да се направят тези две изследвания, за които ви казах, задължително. И в световен мащаб процентът на хората, които могат да се оперират са по-малко. Масово в разни звена се оперират хора, без да се правят изследвания, а това е на базата на някаква случайност. Затова и подборът трябва да е по-внимателен.

- Наследствено заболяване ли е сънната апнея?

- Има различни теории за нея. Общо взето, повечето хора го свързват с това, че са по-корпорентни, или иначе казано, с повечко килограми. По принцип, те имат по-голяма предразположеност към сънна апнея. Даже и за оперативни интервенции е много важно да се изчисли едно нещо по американската спецификация, наречено „body mass index“, т.е. колко ви е височината и колко ви е теглото. Колкото по-висок е този индекс, толкова и пациентите, които подлежат на операции, намалят като бройка. Има обаче и много хора, които са генетично предразположени с по-слаб тонус, има и слаби хора, които също имат сънна апнея. Така че не можем да кажем, че само пълните хора я имат. Иначе по-често се среща при мъжете, по-рядко при жените, но си го има като някаква обремененост. Не можем да кажем, че е изцяло генетична, на базата на килограмите или нещо друго. Напоследък идват и много млади хора, които са със сънна апнея, така че и възрастта не е фактор. Има и млади, има и възрастни. Има и такива, които в даден момент я отключват чрез хъркане. Истината е, че човек трябва да си обръща внимание и да взема мерки, защото заболяването е лечимо. В смисъл може да се компенсира чрез различни методики – дали ще е с операция, или с ципап апарат, общо взето пациентите са с голямо подобрение. Заболяването се овладява и рисковете при него при правилно лечение са нулеви.

- Нервите и стресът оказват ли влияние върху сънната апнея?

- Не знам доколко оказват влияние, но то там е един порочен кръг. Пациентите, които са със сънна апнея през деня са по-нетрудоспособни, не си доспиват, много често заспиват, докато карат автомобили, докато вършат някаква работа. Така че общо взето, тези хора са по-нервни. И затова кръгът е порочен, когато не сте се наспали вечерта, през деня има нерви и не ви е комфортно, после вечерта пак не спите и така, и така цикълът се повтаря.

- Няма как да подминем грипната епидемия в Бургас. Може ли от грипа да се получат усложнения при хора със сънна апнея?

- При пациентите със сънна апнея всяко заболяване, което засяга горните дихателни пътища, засилва симптомите на сънната апнея. То и човек без сънна апнея, като му се запуши носа, или го заболи гърлото и започва да хърка. Хората със сънна апнея обикновено имат някаква обструкция някъде. Обикновено това е при горните дихателни пътища - от нивото на ларинкса нагоре и всяко едно възпаление естествено увеличава и симптомите на апнеята. Но затова казвам, че то не е само при грипа. Сега е грипна епидемия и когато човек със сънна апнея го хване и вирус, нещата стават по-драстични.

- А предходни състояния като синузити, ларингити, влияят ли?

- Естествено, че влияят. Ние затова ги правим и тези сънни ендоскопии и ги изследваме тотално. Пациентите със сънна апнея се изследват и им се правят и скенери и всичко необходимо, когато имаме съмнения за някакъв проблем. Има хора с обструктивен симптом - примерно някаква киста в ларинкса. При тези пациенти, една част от тях подлежат на операция. Една част от тях ги оперираме предварително, защото е редно дори и пациент без сънна апнея, да има добро носно дишане и да има нормален сън. Иначе масово хората с това заболяване, през деня си дишат нормално, а проблемите са през вечерта. При сънната апнея се действа комплексно. Понякога се правят консултации с невролози, с пулмолози и други специалисти, така че не всички пациенти идват само при нас, а понякога биват изпращани и от гореспоменатите колеги.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.