Средец
Читалището в Момина църква продължава да пази живи традициите на селото
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Читалището в средецкото село Момина църква продължава да пази типичните за населеното място традиции и обичаи. НЧ „Светлина“ е основано през 1906 година от тогавашното Министерство на просвещението. От създаването си до днес то никога не е прекъсвало своята дейност. В изграждането на културната институция са участвали хора от селото, които с доброволен труд са издигнали сградата. От 8 години председател на читалището е Иванка Огнянова. Тя сподели пред вестник „Черноморски фар“, че фолклорната група към НЧ „Светлина“ все още продължава да функционира и да дават живец на селото. В момента в групата са около 20-30 жени, които редовно участват на най-различни фестивали и често получават награди, въпреки трудностите, пред които са изправени.

„Положението сега не е никак розово, защото жителите на Момина църква са малко и предимно възрастни. Благодарни сме на кмета на Община Средец инж. Иван Жабов. Той много ни поддържа – каквото сме поискали от него, винаги сме го получавали. Най-голяма подкрепа, във фолклорен аспект, имаме от народния певец Лазар Налбантов. Той винаги е до нас, помага ни“, признава Огнянова.

Безспорно най-интересният ритуал, който тя и нейните приятелки са разиграли, е Пеперуга. С него те винаги успяват да впечатлят журито. Самият ритуал представлява молебен за дъжд.

„Навсякъде където сме го представяли, винаги печелим награда. Не липсват и интересни случки с него. Преди 2 години демонстрирахме обичая в Летния театър в Бургас. След като приключихме и веднага заваля силен дъжд. Беше уникално. Същото се случи и в Средец. Има някаква мистика, която се случи и ни подсказа, че има нещо вярно в тези ритуали“, категорична е жената.

Заради Пеперуга пък специално от БАН са дошли в селото, за да заснемат филм. Освен това жените са представяли по фестивали и носиите на тронките, към която етнографска група спадат жителите на Момина църква и околните села.

„Показвали сме булката с червеното було. Беше интересна и жътварката, както и бабата с внучето на гърба. Публиката много се впечатлява от всички тези неща. Нашите носии са на над 120 години и виждаме, че това се цени от журито“, казва Огнянова.

Голямото желание на Иванка и нейните приятелки е да разиграят и обичая Еньова буля.

„Защото този обичай, както го представяме тук, го няма никъде другаде. Не съм се отказала от това желание, ще направя всичко възможно да направим и този ритуал. Но са ни нужни хора“, казва още Иванка.

Това, което нея и останалите жени ги мотивира, за да се занимават с това, е живинката, която я има, когато се съберат. Ако не се видят 3-4 дена и започват да тъгуват една за друга, казва Огнянова.

Фолклорната група в Момина църква се старае да привлече и млади хора към състава си.

„Трудно е, но имат интерес. То така се започва, малко по малко и ще ги включим и тях. Трябва да им ги предадем всички тези неща, защото ние вече сме възрастни. Аз съм самодейка от 20 години. На мен са го предали и аз искам да го предам на младите“.

В китното странджанско село живеят и няколко чужденци. За съжаление, засега те не проявяват интерес към традициите на Момина църква. Това, по думите на Иванка е така, защото чуждестранните жители са много капсулирани.

„Не се включват, на Великден миналата година направихме голямо хоро, поканихме ги, дойдоха, но стояха отстрани без желание. Дори аз им предложих, нека те да ни поканят на някой техен празник, но това към момента така и не се е случило“.

Основните притеснения на хората в селото са, че НЧ „Светлина“ може да спре да функционира. То разполага и с много богат книжен фонд - около 6000 книги. Преди години покривът изцяло е паднал, а книгите са били под вода.

„Искат се доста пари за поддръжката. Много е болно на хората от Момина църква за читалището, защото то е строено с доброволен труд. Тука са работили баби, дядовци, майки и бащи, затова няма как да ни е безразлично“, казва с тъга Иванка.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Прокуратурата в Средец с жест към „Българската Коледа“
Кметът на Средец: Чака ни много работа, но ние не се плашим от това
Кметът на Средец Иван Жабов и общинските съветници положиха клетва
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.