Несебър
Четири несебърски икони влязоха в Третяковската галерия за изложба
TразмерT

Кметът Николай Димитров се срещна с игумена на храма „Николай Чудотворец“ към галерията

 

Кметът на Несебър Николай Димитров, посети работна конференция   по повод  изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство", която гостува в  прочутата Третяковска галерия  в  Москва.

    Четири уникални икони от Несебър са част от  изложбата, организирана със съдействието на българския посланик в Русия - Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев. Произведенията от България гостуват на престижната  Треряковска галерия, прочута с изключително високия си критерий  при  подбора на експонатите, на   които предоставя своите зали. Експозицията  включва   шедьоври на  българската иконопис и църковна утвар, и ще бъде изложена на вниманието на ценителите (на иконописното изкуство) до началото на септември.

  Кметът Николай Димитров  беше  поканен от българския културен институт  да види  изложбата,  която е една от трите водещи експозиции  с най- висок рейтинг на посещаемост и интерес.

  При посещението си кметът на Несебър се  срещна със зам.- генералния директор на галерията  Татяна Карпова  и с кураторите  Елена Саенкова  и Наташа Шередега, с които бяха обсъдени планове за бъдещо сътрудничество в културния обмен.

  Николай Димитров имаше възможността да се срещне и с отец Николай – игумен на храма „Николай Чудотворец“ към Третяковската галерия.Отецът разказа за специалния и нестихващ интерес към   чудотворното копие на троянската иконата на Св. Богородица Троеручица – част от българската експозиция в  Третяковската галерия.

  В основата на традициите и тенденциите в православната живопис е влиянието  на византийската школа , която дава начало на хилядолетна линия за развитие на иконописта на всички народи, приели  ортодоксалното християнството през Средните векове.Това обяснява  големия  брой посетители  желаещи да се запознаят с живите и ярки  творби  на  българските майсторите, които са считани за   първоизточник на вдъхновение за развитие на руската иконопис през ранните години след покръстването на Русия. 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Епизоотичната комисия в Несебър проведе първото си заседание за годината
В Община Несебър обсъдиха предстоящия Бюджет 2019
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.