Крими
Четири години затвор за Бабата – убиецът на Иван Попов – Костов
TразмерT

Георги РУСИНОВ


 

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров - Бабата, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора „Костов“, извършено на 15.11.2015 г. в Поморие. Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на пострадалото семейство сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението и разноските по делото на втората инстанция.

Припомняме, че делото пред Апелативен съд – Бургас беше образувано след прокурорски протест срещу постановената присъда. Съдебният акт беше обект на жалби и от страна на подсъдимия Димитров и частния обвинител - майката на Иван Попов. По време на въззивното съдебно следствие бяха възпроизведени записи от охранителни камери в района пред арт-клуб „Омара“ в Поморие, запечатали минутите преди и след престъплението.

Самият фатален сблъсък е предшестван от промяна в отношенията между Костов и Бабата, който е обвиняван, че се е отклонил от „правия път“. Той е обвиняван, че е станал „шанаджия”, термин известен в ъндърграунда за уличен самостоятелен дилър на марихуана. След това е започнала акция по „сплашването“ му. Попов започнал постоянно да му звъни по телефона и да му напомня, че именно той е „шеф“ на „Фирмата”. Ден преди убийството Попов напада с гумен чук Бабата на публично място, въпреки че знаел за здравословните му проблеми и бъбречната трансплантация.

Втората инстанция е приела, че по пострадалия Попов са изстреляни общо 6 куршума, като по тялото му са открити шест входни рани и три изходни рани при намерени на местопроизшествието 6 гилзи. Съдът посочва, че с действията си Бабата е извършил убийството при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, възпроизведено в хода на въззивното производство, включително и на забавен каданс насочват съдебния състав към извода, че изстрелите са произведени в условията на започнало спрямо Бабата от страна на пострадалия Костов и незавършено нападение с нож, което е било пряко и непосредствено преди това. Пръв от заведението е излиза Попов, който приведен, бързо и на бегом се отправя към подсъдимия и неговите двама спътници с викове „Ще ви изкормя! Ще ви изколя!”, без да е предизвикан от техни думи или действия.

Въззивният състав приема за безспорно, че при наличие на непосредствено нападение с нож и отправени вербални закани, действията на Бабата следва да се възприемат като самозащита. „Поведението на пострадалия, думите и действията му, не остават съмнения за никой от присъстващите, че същият ще изпълни и започва изпълнение на демонстрираното намерение да се саморазправи с подсъдимия Димитров като го нападне и нарани“, пише в постановения съдебен акт.

Апелативният съд се съгласява с отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия - чистото му съдебно минало, съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса, както и тежкото му здравословно състояние, доказано с многобройната медицинска документация приложена по делото.

Като отегчаващи вината обстоятелства са отчетени както факта, че към момента на престъплението Бабата е под влиянието на употребените наркотици, така и многобройните и тежки наранявания причинени на пострадалия, предизвикани от произведените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното поведение и упоритата воля за саморазправа от страна на Костов.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама души пострадаха при пожар в Меден рудник
Недекларирана валута откриха митничарите в „Порше Кайен“
Поредна блъсната пешеходка в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.