Бизнес
Части за „Еърбъс“ и „Боинг“ ще се произвеждат в Бургас
TразмерT

30 милиона долара е инвестицията, разкриват се 200 работни места, търсят хора с технически знания и умения

 

Силвия ШАТЪРОВА

Нов завод заедно с научно-изследователски център, който ще произвежда части за самолетите „Боинг“ и „Еърбъс“ ще отвори в Бургас. Той е разположен върху 20 дка в Индустриалния парк на Бургас. Инвестицията е на фирма „Сигматек“ ЕООД  и е на стойност 30 милиона долара, като първата копка на завода бе направена днес от кмета на Община Бургас Димитър Николов и изпълнителния директор на компания „Сигматек" ЕООД Алексей Филипов и директора на Индустриалния парк Стамен Стамов.

Строителството на научно-изследователския комплекс ще премине през три етапа, като първият ще е готов през 2019 година. Заводът вече има сключени договори за доставка в Азия, Америка, където са разположени самолетните фирми и се  комплектоват машините. През  последните години самолетостроението е в непрекъснат растеж. Фирмата притежава ноу-хао за технологията на производство, както и основната й дейност е научно- изследователска, не само производствена.

„Даваме старт на голям амбициозен проект, продължение на 25-годишния ни опит във внедряване на най-високите технологии, използвани в САЩ, ЕС и Япония. Целта на проекта е строителство на научно-изследователски комплекс, който ще бъде построен на три етапа. Планираме да продължим сътрудничеството си с Община Бургас, но и с бургаските университети. На откриването след година ще поканим и нашите партньори от „Сименс", „Юнайтед технолоджи корпорейшън" и други компании. Благодаря за подкрепата на кмета Николов и институциите в града! Ще се радваме да дадем пример в Бургас и за други компании", Алексей Филипов - собственик на „Сигматек" ЕООД.

Дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Предприятието използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво „ноу-хау", обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

„Добра новина за Бургас. След година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане. Благодарим за подкрепата на Националната компания индустриални зони. Преди година инвеститорът ни каза, че харесва града и поиска да разбере какви са учебните заведения в града. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук. Клиенти са заводите на „Боинг" в САЩ, на „Еърбъс" в Европа и в Япония. Очакваме подкрепа от пристанището за осигуряване на общежитие за специалистите, които ще обучат бъдещите инженери в Бургас. Предстоят срещи с бургаските университети за въвеждането на нови специалности, които да се реализират в Бургас", сподели кметът Димитър Николов.

Строител е МСК, която е изграждала АЕЦ „Козлодуй“, Зала 1 на НДК, Аспаруховия  мост и през последните години е един от основните строители в „ЛУКойл“. Само за последната година фирмата е построила 100 000 кв.м индустриални терени.

Днес правим първа копка на една сериозна инвестиция за Бургас. Досега Националната компания индустриални зони е привлякла инвестиции в размер на над 820 милиона лева. Част от тях са от Бургас и благодарение на съвместната ни работа с Общината. Това е най-доброто партньорство - между държавата и общината. За това говори най-вече фактът, че територията на логистичния парк се изчерпва, инвеститорите построиха своите проекти и мислят за разширение. Планираме да разширим възможностите на съвместното ни дружество като добавим нови терени, за които вече разбрахме, че има заявени инвестиционни проекти", добави Антоанета Барес - изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони" ЕАД.

„Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД разполага с територия от 240 дка, която е запълнена на 90%. В нея са привлечени над 30 инвеститори, разкриващи 1000 постоянни работни места, като са инвестирани над 80 милиона лева в производства и логистични бази. Вече функционират бази за бетонови изделия, изработка на мебели, производство на отоплителни и климатични системи, метални изделия, местни продукти, хлебни изделия, логистични центрове. От лятото на 2017 година в портфолиото на парка присъства и шведският гигант в автомобилното производството „Volvo Group" с център за обслужване, сервизиране и продажба на товарни автомобили от марките „Volvo" и „Renault".

На събитието присъстваха още областният управител Вълчо Чолаков, Евгени Борисов - директор на „Монтажи Строителни конструкции", директорът на „Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД Стамен Стамов, председателят на борда на директорите на „Индустриален и логистичен парк - Бургас" Златина Георгиева, председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева, директорът на Дирекция „Икономика" в Община Бургас Ивелина Стратева, директорът на Пристанище - Бургас Диян Димов, общински съветници и др.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.