Айтос
Бюджетът на Айтос -приет единодушно и с аплодисменти
TразмерT

Единодушно, без нито един глас „против" и „въздържал се", Общинският съвет в Айтос прие без промени предложения от кмета Васил Едрев проект за бюджет на Община Айтос за 2019 година.

Дълъг дебат, но без конкретни предложения за промяна на заложените от администрацията средства, премина обсъждането на финансовата рамка за 2019 година на януарското заседание на Общинския съвет. Гласуването на бюджета беше съпроводено с аплодисменти, а предвид размера на средствата, заложени в капиталовата програма, градоначалникът заяви, че през тази година територията на Община Айтос ще е строителна площадка. Той благодари на общинските съветници за подкрепата и призна, че единственото му притеснение е, дали Общината ще има административния капацитет за изпълнението на толкова много обекти и проекти, заложени в бюджета. Извън финансовата рамка има осигурено финансиране от близо 3 000 000 лв. по Стратегията за местно развитие на МИГ - Айтос, които с инициативата на публичния сектор, бизнеса и НПО също предстои да бъдат инвестирани на територията на общината. „Ще очаквам от Общинския съвет предложения и активно отношение и участие при изпълнението на бюджета, най-вече на капиталовата програма", заяви кметът и зададе риторичен въпрос към общинските съветници с най-дълъг стаж в местния парламент: „Колко средства са влезли в Община Айтос по Министерски постановления за 30 години? Нито лев! За последните три години, парите по ПМС са 5 000 000 лв., включително и средствата за ремонт на Спортната зала от декември миналата година. Дългогодишните кметове на част от селата не са виждали толкова много средства през всичките си мандати, взети заедно. И нека някой да ме обори, защото ще кажа, че едно от населените места за общо 30 години не е видяло 400 000 лв., които получихме и инвестирахме само за два-три месеца през 2018 година. Това говори за отношението на Правителството към нашата община и тук не става дума за политически внушения. Защото това, което правим и планираме е за всички граждани. Целта ни винаги е била по-добри условия на живот на айтозлии и децата на Айтос", каза още кметът, и получи адмирациите на всички политически сили в заседателната зала.

    Предвид спечеленото от Община Айтос финансиране по проекти, общият размер на капиталовите разходи в Бюджет 2019 г. е рекордно висок - 21 222 658 лв., в това число 12 367 620 лв. за изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води в Айтос, 3 446 400 лв. за обект „Реконструкция и рехабилитация на водопроводната система“ и 2 295 400 лв. за „Реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в град Айтос“, 1 450 000 лв. за реновация и разширяване на Спортна зала „Аетос“, 620 000 лв. за реконструкция и рехабилитация на уличната настилка в село Черна могила, село Черноград, село Тополица.

704 400 лева са целевите средства от Република България за ремонт на уличните настилки и общинските пътища, още близо 150 000 лв. неусвоени средства от миналата година ще бъдат инвестирани в ремонтите на улици и пътища, 172 700 лв. е размерът на собствените бюджетни средства за финансиране на обекти. Заложени са  неусвоените целеви средства  от 2018 година за парк „Славеева река” -7209 лв. и др. Общо над 18 000 000 лв. са средствата, които Общината ще инвестира през тзи година по европейски програми.

   Финансовата рамка тази година е в размер на 24 672 563  лева. Запазва се обемът на финансираните дейности и всички предоставяни досега публични услуги на населението. Най-много са парите за образование и строителство. „Годината ще бъде напрегната както при изпълнение на бюджетни дейности, така и при изпълнение на   големите и многобройни европейски обекти, заложени в капиталната програма. Уверени сме, че ще успеем да се справим с тези предизвикателства и в края на годината да се поздравим с успешно приключил бюджет", каза при представянето на проекта главният финансист на Община Айтос, Станка Господинова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Новите съветници в Айтос-кой с какво ще е полезен през следващите четири години?
Айтоското читалище празнува 150 години
Хора без дубъл!Да избереш за сцена...подиума на класната стая
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.