Айтос
Бюджет 2018 на община Айтос е с рекордно висока капиталова програма
TразмерT

С 24 гласа „за", трима "против" и един "въздържал се", Общинският съвет прие „Бюджет  `2018“ на Община Айтос.  Тримата съветници на БСП бяха „против", а един от БДЦ се въздържа. Отрицателният си вот от БСП обясниха с неприемане на предложението им за увеличавате на годишната общинска субсидия за „МБАЛ - Айтос“ ЕООД. От името на групата Андрей Андреев предложи завишаване на парите за болницата от 60 хил. лв. на 100 хил. лв. „380 хил. лв. е отпуснала Община Айтос на „МБАЛ“ ЕООД за две години, надскачаме сумата по закон, подлежим на санкции и връщане на средства", заяви кметът Васил Едрев. „През следващите шест месеца болницата ще бъде сравнително стабилна. Не е нужно сега да вземаме решение. Ако се появи критична ситуация, Съветът винаги има възможност да се произнесе по този въпрос", каза от името на групата на ГЕРБ Димо Парушев. Предложението на Андреев не беше прието, само седем съветници от ДПС и БСП гласуваха „за" увеличение на субсидията. „Болницата не е приоритет на една политическа сила, а отношението на гилдията към Общинския съвет като управляващ орган е неприятно. Това, което иска болницата, е заради увеличаването на минималната работна заплата. Тези пари не са за капиталови разходи, или за закупуване на медицинска техника. Те са за заплати, а заплатите трябва да се заработват. Очаквах сериозен анализ на състоянието на болницата, но не чухме такъв", мотивира отрицателния си вот по искането на БСП, Дамян Денев от РБ. Той настоя кметът, председателят на ОбС и всички политически сили да поканят управителя на болницата за обстоен анализ на състоянието на стационара, за да се „намери слабото място" и да се набележат реални мерки за стабилизиране на общинското търговско дружество.

Съветът гласува проекта за бюджет само с една поправка. Към планираните 12 800 лв. за ремонт на пътя Айтос-Карнобат - Чукарка бяха добавени 8000 лв., така че в капиталната програма беше записана крайната сума от 20 800 лв. Предложението беше на групата на ДПС, която настоя за 20 хил. лв., но мнозинството в заседателната зала даде картбланш на предложението на ГЕРБ  за допълнителните 8 000 лв.

Покрай спора за болничната субсидия, от БСП застанаха категорично против бюджета. Панайот Которов обясни отрицателния си вот с тезата - „Не виждам как бюджетът ще допринесе за благото на хората". „Паркът, пречиствателната станция, ВиК-мрежата за 3 млн. лв., 5.5 км ремонтирани улици и тротоари по проект и т.н.- това за кого е?, с риторичен въпрос му отговори кметът Васил Едрев.

Бюджет `2018 е с рекордно висока капитална програма, годината ще е напрегната и динамична, предвид големия обем на строителни дейности по наши и европейски проекти, коментира бюджета пред медиите кметът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.