Култура
Бургазлия стана първият българин, награден с орден за мъжество и чест
TразмерT

Ралица НЕДЯЛКОВА

 

 

Бургазлията Климент Атанасов е първият българин, награден с  орден за мъжество и чест за цялостния си принос към изкуството и културата в световен мащаб. Орденът  се дава вече 15 години на известни и велики хора, политици и военни лица, негови носители са и шестима президенти.

Бургаският художник Климент Атанасов е име, свързан е с реставрация на множество храмове, притежава най-голямата колекция от графики.

 

„Климент Атанасов е човек на целия свят и различните държави“. С тези думи представителят на Световната организация за духовно наследство Александър Рабинович нареди и бургазлията сред военни и президенти.

 

В Бургаската художествена галерия и по-точно в иконната зала, където могат да се видят и някои от реставрираните икони от Атанасов, той прие ордена с думите: „Благодаря за наградата, много съм развълнуван и изненадан от това, което се случва, надявам се, че като започне да получава награди човек няма да свърши земният му път и от тук нататък имам много работа.“

 

„Понятието чест в нашата епоха на релативизъм звучи средновековно, но е изключително ценно и мисля, че Климент напълно заслужава отличие, което носи в името си думата чест.“. Така докторът по философия Пеньо Господинов представи художника и реставратор на присъстващите на церемонията в галерията.

 

Световната организация за духовно наследство на човечеството е с интернационален обхват за опазване, съхраняване, реставриране и рекламиране на паметници на  културата със световно значение. Със седалище в Израел тя е частен аналог на ЮНЕСКО.

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаският театър открива сезона с "Последният янки"
Димитър Бойчев откри изложба посветена на отношенията между България и Китай
Поетът Пейо Пантелеев предизвиква с новите си басни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.