Любопитно
Бургазлия колекционира шахове, събрал е 123 от цял свят
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Повечето от нас имат своята страст да колекционират предмети или емоции, свързани с пътувания, страстта ни започва още от деца. Някои от колекциите са по-често срещани и обичайни, като например събирането на пощенски марки, монети, сувенири от пътуване. В Бургас обаче има един човек, чиято колекция впечатлява и до момента не е известно дали съществува друга подобна на нея.

Никола Колев от 55 години колекционира шахове от цял свят. До момента е събрал 123 дъски, заедно с фигурите към тях, като те са изработени от най-различни материали като керамика, дърво, стъкло, гипс, глина, оникс и много, много други. Както казва самият той на шега – няма само от злато и сребро.

Един от многото шахове на Никола Колев

Първият шах, с който мъжът поставя началото на колекцията си, е от тогавашния Съветски съюз, и по-конкретно от Москва. Той е бил собственост на брата на негов съученик, но Колев го харесва и впоследствие се сдобива с него. Така започва неговата страст, като първоначално не е имал никакви намерения да прави колекция от шахове. С времето обаче натрупва няколко такива и когато тяхната бройка достига 15, интересът му към това хоби става все по-сериозен. Първите му дъски и фигури са стандартни, но после прибавя и уникални изобретения, някои от които трудно могат да бъдат намерени.

„От Перу имам няколко много интересни шаха. На единия фигурите му са от животни. Например офицерите са лами, всички пешки – маймуни, а топовете са под формата на слонове. От тази държава имам и два шаха, които са с индианци и испанци, облечени в техните носии. Притежавам и друг, който е с много интересна дъска, тя е кръгла“, казва колекционерът.

Други по-нестандартни шахове, на които той е горд собственик, са такива от Гърция, в който фигурите са Дон Кихот и Санчо Панса, изработени от метал. Шах с Наполеон, Херкулес, мюсюлмани и християни, допълват колекцията му, които той е закупил от южната ни съседка.

„От САЩ имам два, които са от гипс, те също са доста интересни и красиви. От Съюза съм си купил шахове с матрьошки. Притежавам и от Полша, Турция, остров Бали, Индонезия. При последния фигурите са с техни символи, а не като нашите“, допълва още Никола Колев.

Един от най-атрактивните в колекцията му е шах от Китай. Любопитното при него е, че фигурите са под формата на чашки, които преди започването на мача се пълнят с алкохол. При всяка загуба на фигура шахматистът е длъжен да изпие алкохола в нея.

Последното му попълнение е шах от Италия, много голям и красив, с размери 80 см на 80 см, огледален. Фигурите му са от порцелан, високи са 12 см и са като автентичен шах. Успява да го закупи буквално в последния момент при разпродажба в бургаски МОЛ, който вече е бил опакован и изкаран от продажба.

Колев позира до малка част от своята колекция

Ако се чудите откъде е успял да се сдобие с шахматната си колекция, и то всички краища на света, отговорът е много прост. Бургазлията дълги години е работил по корабите като палубен боцман и при посещението си в дадена страна, винаги е гледал си купи шах от там. 

Но освен от чужбина, той притежава и доста родни шахове. Страстта му е толкова силна, че веднъж дори е намерил два такива до контейнери в Бургас и ги е прибавил към останалите си.

„За мен всяка фигура, всеки един шах, е от голяма значение. Никога не бих изхвърлил. Целият ми апартамент е пълен с тях, под леглата, под дивана, къде ли не...“

Колев споделя, че всички шахове са му изключително ценни и няма любим или такъв, към който да има сантименти. Категоричен е, че не продава нито един от своята колекция, въпреки многобройните запитвания, които е имало към него.

Колекционерът споделя, че няма конкретна бройка, към която се стреми да достигне.

„Вече ми е много трудно и почти невъзможно да си купувам шахове, предвид финансовото ми състояние. Не се стремя към определен брой. Въпросът е да имаш нещо, което е много интересно и другите го нямат“.

Бургазлията е и автор на няколко изложби, на които е показал част от своята колекция. Преди 7 години в „Коджакафалията“ жителите на Бургас имаха възможност да видят и да се докоснат до всички шахове, които той е притежавал към този момент. За съжаление обаче някои от посетителите са откраднали част от неговите фигури. Подобни случаи е имало и на други негови изложения.

Колев е представил и миниизложби на два пъти в Пловдив и Дряново, както и по веднъж в София и на най-различни места в Бургас, като ДНА, „Акве Калиде“ и други. Пълни ми се душата, когато хората ги гледат и им се радват, признава искрено той.

Освен колекционер и автор на изложби, Никола Колев е и състезател по шахмат. Започва да играе като младеж, още като ученик в техникума, но най-вече практикува тази древна игра докато пътува с корабите.

В момента се състезава за бургаския клуб на сляпо-глухите „Вая“, като той е и един от основателите му. От известно време насам Колев има проблем с очите, затова и играе при шахматистите със зрителни увреждания. Той и неговите съотборници взеха тази седмица участие и на първото издание на „Купа Бургас“. Там отново можеха да бъдат видени част от уникални шахове на 77-годишния мъж. Шахматистите от „Вая“ се представиха изключително добре, завършвайки на второ място. Самият колекционер успя да запише 3 победи и едно реми.

Колев (в средата) представи някои от шахове си на "Купа Бургас"

„Този турнир ми хареса, беше много хубав. Организацията и партиите бяха на доста добро ниво. Надявам се, че наистина той ще стане традиционен“, пожела си той.

Най-големият успех Колев постига на Европейското първенство, когато завършва втори. Участвал е и на още много турнири, като представител на най-различни шахматни клубове от Бургас.

Никола Колев е успял да научи своите внуци да играят шах. Споделя обаче, че те нямат голямо желание да се занимават с играта. Бургазлията все още не е мислил какво ще се случи с колекцията му, но с гордост казва, че тя вече е намерила и отзвук извън пределите на България. Родна телевизия, правила материал за неговото хоби, е изпратила видеото и до Чикаго, където също са научили за страстта на Колев.

„Все още не съм срещнал човек в нашата страна, който да има такова хоби, като моето. Гледал съм и съм чувал за всякакви колекционери, но такъв като мен, с подобна колекция, май няма“, казва Никола Колев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаска баба заведе внучката си в Лапландия
Комик с гръцки корени сменя Слави Трифонов по bTV
Отбелязваме Бабинден по стар стил
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.