Спорт
Бургаски треньор по муай тай сбъдна своя детска мечта
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Треньорът на „Самурай Джим“ и националния ни отбор по муай тай Николай Атанасов успя да сбъдне своя детска мечта. Бургазлията взе участие на провелия се във Варна по-рано този месец семинар по кикбокс и муай тай. Специални гости на събитието, в ролята на инструктори, бяха легендарните кикбоксьори Семи Шилт и Ернесто Хуст, както и най-добрият муай тай състезател за всички времена - Самарт Паякарун. Шилт и Хуст са 4-кратни шампиони в тежка категория на веригата К-1 Gran Pri, докато Паякарун 4 пъти е ставал световен шампион на най-известния стадион за муай тай в света „Лумпини“. След това той е и световен първенец по бокс на организацията WBC.

„Наскоро се видях с един приятел, който също е в спорните среди и той ми напомни, че преди години сме си говорили с него и аз съм му споменал, че точно Самарт ми е любимият боец и за мен винаги е бил най-великият в този спорт. Аз този разговор го бях забравил и той ми го напомни едва след семинара. И реално една моя детска мечта се сбъдна. Това е човек, за който колкото и да говориш, думите никога няма да стигнат. Невероятно е и да се докоснеш до такива имена като Семи Шилт и Ернесто Хуст. Нямам думи да го опиша, все още го осъзнавам, че реално ми се е случило. Благодаря на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай, както и на ЗАД „Армеец“, които организираха този семинар“, сподели пред „Черноморски фар“ Атанасов.

Той се надява, че отново ще има възможност да се срещне и да работи с Паякарун или с друг тайландец.

„Това, което ми направи най-добро впечатление и ми погали егото е, че методиката и начинът, по който преподава Мастър Самарт, по същия начин и аз изисквам да се правят нещата. Може би това се дължи на факта, че съм бил доста пъти в Тайланд и съм имал по-дълги лагери там. Взаимствах доста неща от него, които веднага след семинара ги приложих и така си надградих моята методика на преподаване“.

Посещението на тримата бойци безспорно е било от полза както за родните състезатели, така и за техните треньори.

Самарт Паякарун (в центъра) по време на семинара във Варна

„По този начин ние сверихме часовниците и на около 70% нещата се припокриват от тактическа гледна точка, което наистина е много добре. Просто всеки от тях тримата има неща, които ги е пречупил през своята гледна точка и опит, но точно тези 30% разлика направиха този семинар уникален, защото всеки преподаде нещо, което той го е преживял и е работил по него, нещо, което не е стандартно, а е характерно само за самия него. Основните неща при водене на боя се припокриват, което за нас означава много, това е показателно, че вървим в правилна посока“, категоричен е Николай Атанасов.

Той допълни, че и на тримата страната ни много им е допаднала.

„Като страна всичко им хареса – обстановка, климат, перфектна организация, държанието на хората с тях. Много доволни останаха и от бита, културата и храната. Чисто българските неща им допаднаха.“

Най-важната поука, свързана със спорта, която Паякуран, Хуст и Шилт са разкрили, е да се тренира постоянно, целенасочено и съзнателно.

Николай Атанасов в компанията на Ернесто Хуст

„В тренировъчния процес извиненията пред самия себе си не трябва да съществуват. Всеки ден малко по малко да се надгражда и така постепенно се формира един състезател“, казва още Атанасов.

Най-любопитният момент за него по време на семинара във Варна бил, когато Хуст и Шилт сами отишли да се снимат със Самарт Паякуран, което е доказателство какво означава тайландецът за бойните среди.

Събитието в морската столица е първо по рода си, подобен тип семинар не е организиран до момента в света, при който инструктори от такъв ранг да предадат своите умения. На него са присъствали над 200 души, като неофициално се говори, че това е само началото и в България предстоят още такива инициативи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
Нефтоxимик с пето ново попълнение
Започна благотворителният футболен турнир в Меден рудник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.