Култура
Бургаски скулптори изваяха родни воеводи
TразмерT

Дона МИТЕВА

Бургаски художници взеха участие в създаването на българския Соунхендж. 16 български войводи бяха изваяни от камък от изявени български скулптори от цялата страна. Деветима живописци също твориха в прочутото село Раювци, сгушено в Еленския балкан, а пленерът се организира от фондация „Звезди под звездите“.

Бургаската връзка е художникът Атанас Стоянов, който преди време дава идеята за създаването на такъв формат. Тази година с него от Бургас тръгват още няколко художници, заедно с председателя на групата Добрин Вътев.

„В Раювци има необяснима енергия, там има скрита мистика“, обяснява Атанас Стоянов. Той е изработил образа на Филип Тотю.

Организаторите са събрали архивни снимки, легенди, исторически факти, които са в помощ на художниците.

Миналата година в същия този пленер Стоянов е издълбал мисли на велики българи като Паисий, Ботев, Левски, Стефан Стамболов. През длетото му са минали близо 4000 букви и знаци.

Еленският зет, който от години е свързан с фестивала на пясъчните фигури в Бургас, където всяка година вае ансамбли от пясък, признава, че камъкът е предпочитан от него за работа. „С камъка се прави история. Той остава за поколенията“, категоричен е Стоянов.

Велко войвода е изработен от друг бургазлия – Петър Петров. Изпод длетото на Огнян Петров излезе пък Куман войвода – герой от Велчовата завера. Добрин Вътев измайстори Мирчо войвода, който е свързан с Търновския край.

Пленерът в Еленския балкан създава знание за България и каузата да се увековечат образите на позабравени и известни воеводи буди патриотични чувства.  От предходната година и тази барелефите в парк „Раювски кромлех“ са вече 24.

Освен от Бургас в пленера се включиха скулптори от Габрово, София, Велико Търново, Русе и др.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нинова: Стефан Данаилов излезе от кома
Стефан Данаилов остава в критично състояние
Почина големият български музикант Милчо Левиев
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.