Крими
Бургаски Районен съд отказа правна помощ на Турция срещу граничарите
TразмерT

Български изселник ще брани Цонков и компания в южната ни съседка

 

Георги РУСИНОВ

 

Районен съд – Бургас отказа правна помощ на Турция в делото на южната ни съседка срещу българските граничари – Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков.

Съдия Петя Георгиева по-рано днес прие цялата документация по делата на четиримата от 2008-а насам от адвокат Росен Кожухаров.

След 1-часово тайно съвещание магистратът реши, че няма основания да окажем правна помощ на Турция. Като част от дългия списък с аргументи тя изтъкна, че това би представлявало заплаха за суверенитета на България.

Тя се позова и на европейската харта за правата на човека, където се казва, че никой не може да бъде съден повторно за едно и също престъпление. Четиримата бяха оправдани на няколко инстанции. Така Районен съд – Бургас не даде ход на делото и отказа правна помощ на Турция.

Прекратено бе производството, а решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както писахме по-рано делото в Турция все още е факт и защитата прави всичко възможно да уреди турски адвокат до насрочената дата от 12 март. Нашите момчета ще участват задочно в делото и няма да се явят в турска съдебна зала. Адвокат Росен Кожухаров разкри, че български изселник е турският адвокат, с когото текат уговорките и заяви, че е обнадежден от факта.

Кожухаров коментира още и че в крайна сметка Турция има право да повдигне обвинения срещу четиримата. Като аналогичен случай той даде за пример инцидентът с кораба, който потъна в Охридското езеро и загинаха българи.

„Въпреки, че в Македония се проведе дело и имаше присъди, такова имаше и у нас“, уточни той.

След решението на съда той бе лаконичен и обясни на журналистите, че тепърва ще се запознава с мотивите на съдия Петя Георгиева преди да тръгне да прави изявления.

Михаил Цонков определено бе повлиян от решението. Лека усмивка на лицето му издаваше настроението му.

„Все още не знам как да реагирам – да се радвам ли, да се притеснявам ли. Изненадан съм от това, което се случва“, каза той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Татко се изхарчи за гаранцията на обралия колегата си Иван
Младежи вандалстват и тарашат из Славейков, задържаха ги
Шофьор с над 2 промила алкохол спипаха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.