Бургас
Бургаски магистрати искат нова сграда
TразмерT

Административният съд се пука по шефовете

Архивират дела по коридорите на палатата

 

Силвия ШАТЪРОВА

Административният съд в Бургас се пука по шевовете, капацитетът на помещенията, в които се намира, е напълно изчерпан. Магистрати поставиха това като един от основните проблеми по време на отчета  за дейността на институцията. На нея присъстваха председателят на Върховния административен съд - съдия Георги Чолаков, и.ф. председател на АС-Бургас – съдия Панайот Генков, кметът на Бургас-Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

В момента архивът на съдебната институция е препълнен, съдебните книжа  по взети решения вече се изнасят в коридорите, което е крайно неприемливо,  оплакаха се магистратите.

„Поех ангажимент за преразпределение на  помещенията  в рамките на тази съдебната палата. В дългосрочен план трябва да се мисли за възможност за изграждане на нова съдебна палата, в която може да се премести някой от органите, кой ще бъде той е договорка между кмета, областния управител и съдебната власт“, заяви пред Черноморски фар“ председателят на ВАС –Георги Чолаков.

Вариант ли е в част от бившото Немско училище да се приюти съдебната власт?

Членът на ВСС Севдалин Мавров, който е бургазлия, обаче е категоричен, че не е достатъчно само разместване, а трябва да се мисли за цялостно решение на проблема.  Той дори предложи като идея част от сградата на бившото Немско училище да бъде предназначена за съдебната власт.

Сградата на ъгъла на улиците „Св. св. Кирил и Методий“ и „Оборище“  обаче е предвидена за библиотеки и за бъдещ културен център. „Там е библиотека, невъзможно е!“, реагира кметът на Бургас Димитър Николов.

Севдалин Мавров смята, че едно от крилата на бившото Немско училище може да бъде предназначено за Административен съд, защото той не гледа наказателни дела и може да се съчетаят двете институции.

Преди десетилетия при решаване на квартирните проблеми на Съдебната палата отново се наложи да бъдат противопоставяни институции, което доведе до дълги обществени битки. Тогава от сградата на бившия партиен дом излезе Бургаски свободен университет, който  след решение на Бургаския общински съвет, отиде на мястото на недостроената сграда на бургаската библиотека. От БСУ закупиха сградата и дадоха средства за довършването й. Книгите отново останаха без общ  дом и разпръснати в полза на образованието. В центъра на града остана съдебната власт, сега там се помещават различните видове правораздавателни органи, но сградата отново се оказа тясна.

Един от вариантите за сграда е бившият Профсъюзен дом, където се водят дела за собствеността, друг е построяването на нова съдебна сграда на мястото на бившия ГУМ, който се намира до настоящата.

Имам идея за сграда, ще търсим начини, обеща кметът Димитър Николов

Кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков обещаха съдействие. „Имам идея за сграда, ще седнем заедно с всички заинтересовани страни и ще търсим начини“,  заяви кметът Димитър Николов.

Той допълни, че от 1200 жалби до община Бургас от страна а граждани, 250 са стигнали до съд и апелира да бъде увеличен щатът на магистратите. В същото време обеща, че догодина зимната пързалка няма вече да тормози съдебната институция, защото ще има ново място.
Областният управител Вълчо Чолаков благодари на административните съдии за прецизните и бързи решения  по отчуждителните процедури за пътя Бургас-Слънчев бряг. “ По 23 дела нито една заповед не беше отменена, имаше само един въпрос по размера на обезщетението“, допълни Чолаков.

От средата на април сливенски и ямболски съдии ще подсилят Бургаския административен съд, който е един от най-натоварените в страната.

„Кардинално решение ще бъде взето след  като се приеме Административно-процесуалния кодекс,  тогава ще се прецени дали има нужда от нови щатове в Бургас. Ако се промени подсъдността и данъчните производства се гледат по местоживеене на жалбоподателя,  тогава 1/3 от данъчните дела ще отидат към Сливен и Ямбол и това ще се отрази на натовареността и на бургаските колеги“, каза още председателят на ВАС Георги Чолаков.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.