Бургас
Бургаски капитан с престижна номинация за спасяването по море
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Бургаският капитан Никифор Герчев, който е основател на българската доброволческа организация за търсене и спасяване по море „Булсар“ е номиниран за цялостния си принос в дейността от Международната федерация по морско спасяване. Тези награди са създадени, за да отличат личности или организации, чиято дейност прави възможно търсенето и спасяването по море.

За пръв път българин е номиниран от федерацията. Наш репортер се чу с капитан Герчев, който в момента живее във варненското село Приселци. Той бе доста добре запознат с наградите и номинациите.

„От целия свят има номинации за морските технологии и спасяването по море – те са седем категории, шест от тях са годишни – какви събития са станали, какви технологии са въведени. Седмата е за цялостен принос през целия живот за защитата на човешкия живот по море, спасяване и т.н. изобщо за системата за бедствия и спасяване. Акцентира се върху хуманитарната същност. Там сме номинирани аз и колега от Кюрасао“, поясни капитанът.

Самият той не знае как е бил избран, защото е имало стотици предложения в неговата категория.

„Получих поздравителен емайл от председателя на съдийската колега, който ми пише, че ме поздравява и, че е нямал проблеми с моето номиниране, защото приносът ми е огромен. В крайна сметка се зарадвах, защото в целия ми живот не ми се е случвало такова нещо. Поемаха всички разходи, за да присъствам на наградите в Норвегия и аз трябваше да бъда, но не можех поради лични причини. Казаха ми тогава мой приятел или роднина да дойде. Аз избрах капитан Тома Томов, който помогна много за визитата на ветроходните кораби от цял свят в Бургас миналата година“, разказа Герчев.

Бургазлията призна, че не го интересува дали ще спечели и че няма високи очаквания.

„Прочетох за колегата от Кюрасао какво е правил и видях какво са намерили и за мен, което е интересно, защото са събрали много материали. Интересно ми бе да ме поздравят и за приноса към националната система. Явно все пак са оценили приноса ми. За мен пак казвам няма значение и нямам големи очаквания, защото тук се гласува от целия свят, а аз съм от бивша комунистическа страна и подозирам, че няма да е в мой интерес вота. Само по себе си за мен това е голямо постижение, защото друг българин с номинация на такова високо ниво няма“, добави той.

Кариерата на капитан Герчев е прелюбопитна и изпълнена с невероятни преживявания.

„Понеже съм бургазлия ще почна с бургаски истории. Преди години извадих кораба „Полинитис“, който потъна пред бургаското пристанище. След това дълбачка „Хемус“ мисля, че се казваше потъна при канала за езерото. Преди 20 години се обърна и полупотъна на пето корабно място в Бургас един турски кораб „Мехмед Аслан“. Тогава вече бях създал доброволческото движение – „Булсар“ и никой не ме беше потърсил. Мина година обаче и обявиха конкурс, който спечелих в крайна сметка и ми възложиха проект. Интересното е, че 17 години по-късно при потъването на големия пасажерски кораб „Коста Конкордия“ използваха същата технология, която аз приложих 17 години по-рано. Тя не е патент, разбира се, но е радващо да те оценят и по този начин“, разказа той.

Едно рамо може да ударите на капитан Герчев на https://www.facebook.com/internationalmaritimerescuefederation/photos/a.836108453123098/2026343164099615/?type=3

Необходимо е да харесате публикацията.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.