Спорт
Бургаски футболни дейци коментираха разгрома от Англия
TразмерT

Националите ни бяха разбити с 0:6 насред „Васил Левски“

 

Михаил КОЛЕВ

Георги РУСИНОВ

 

Футболни дейци от бургаския регион изразиха своето мнение след катастрофалната загуба на България с 0:6 от Англия в мач от квалификация за Евро 2020. Сред присъстващите на мача в София бе и изпълнителният директор на „Созопол“ Румен Димов, който коментира пред вестник „Черноморски фар“ погрома, който видя на живо с очите си, заедно с двамата си синове.

„Скандален резултат, загубата ни можеше да е още по-голяма. Разликата между двата отбора е наистина огромна. Едно е да наблюдаваш такава среща пред телевизора, а друго е да си на самия стадион. Беше нещо страшно“, каза Димов.

Той допълни, че е очаквал подобен развой на срещата, защото родният ни футбол е много далеч от нивото, на което е в момента европейският футбол.

Според изпълнителния директор на „Созопол“ сега е моментът за цялостна промяна във футбола ни, като се започне от най-ниското до най-високото ниво.

Румен Димов коментира и расистките скандали, които белязаха двубоя в София. На два пъти срещата бе прекратявана заради маймунски звуци и хитлеристки поздрави от страна на малка част от родните фенове.

„Видях много добре какво стана. Въобще не се чуваха техните скандирания, освен само в един момент и то за кратко, което обаче наистина бе много грозно. Но не може заради 20 хулигана с черни качулки цяла една нация да бъде определяна като „расистка“, нито пък английските медии да пишат, че сме животни. Съгласен съм, че расизмът няма място по стадионите, той е един бич, който трябва да премахнем. Не съм съгласен обаче с едно. Преди срещата се коментираше, че по българските стадиони рядко могат да се чуят расистки скандирания и обиди. Това не е така. Отидете на един селски мач и всеки път ще чуете квалификации като „циганин“, „маймуна“ и други подобни. Дори е имало случаи българи да обиждат българи по подобен начин. Трябва да се направи нещо, за да се спре това“.

Според него обаче е трябвало българските медии да отразят по-подробно поведението и на гостуващите привърженици. В столицата ни се изсипаха над 4000 англичани, които в продължение на два дни създадоха доста проблеми за родната полиция и дори един англичанин почина в патрулка след предозиране с наркотици.

„Сигурен съм, че и в огромната агитка от Англия имаше хора, които не спряха да ни обиждат нас, включително и на „цигани“. Видяхме ги и преди двубоя на „Витошка“, като почти всеки, с който се разминахме от тях, беше неадекватен и със странен поглед. Но никой от нас не е казал, че те са пиянска нация. Освен това те освиркаха нашия химн, което бе доста грозно, факт е, че и от наша страна имаше подобни действия по време на техния химн. Трябва да сме по-смирени, а не да казваме, че българите са расисти заради 20-30 човека, а англичаните са пияници, заради тяхната агитка“, категоричен бе Румен Димов.

По темата с разгрома се изказа и президентът на „Черноморец“ 1919 Костадин Марков. Той написа на стената си във Фейсбук, че при този резултат е трябвало мачът да бъде прекратен за расизъм срещу балканците. Иначе той разкритикува и сегашния национален отбор и играта му.

„Казвам отдавна, че Балъков трябва да си ходи, ама мазохисти сме си и това е“, завърши той.

Подобно мнение изказа и друг близък до „Черноморец 1919“ и Костадин Марков седесар – Станимир Апостолов, който е в Управителния съвет на отбора.

„Като българин се чувствам омерзен от гарнитурата, като бургазлия това ми е като едно дежа вю с девет-десетгодишна давност. Богоизбрани са големите играчи, на които Господ им е дал и в краката и в главата. Хер Балакофф за глава не се е редил“, пише той.

Явно двамата с Марков, а и доста от сегашното ръководство, имат зъб на Балъков от времето на престоя му в Бургас. Всеизвестно е, че за доста от феновете на „Черноморец“ това е началото на краха на старото дружество, което носеше името ПСФК „Черноморец“, което впоследствие изпадна в областните групи и обяви фалит. Поради тази причина бе необходимо през 2015 година да се „възроди“ 100-годишният бургаски клуб.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Алпинистът Атанас Скатов представи в Бургас амбициите си за 2020-а
Борците на Руен завършиха годината с поредни медали
Общината с нов метод за привличане на спонсори за спортните клубове
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.