Бизнес
Бургас ще се рекламира чрез цар Теодор Светослав
TразмерT

Ще раздаваме баджове, брошури и магнити с лика му

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници от ГЕРБ Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Димитър Людиев обърнаха поглед към Средновековието и по-специално към единствената засвидетелствена битка водена от български владетел на територията на общината. Става въпрос за битката при река Скафида през 1304-а, спечелена от цар Теодор Светослав. Във връзка с навършване на 715-а години от славната победа над византийските войски на император Михаил IX, те предлагат тя да се популяризира от общинската администрация.

За целта те искат от двете страни на пътя за Созопол, на подходящо разстояние преди паркинга на местността „Пода“, да бъдат поставени указателни знаци, а на самото място да се направи информационна табела с описание на събитията от 1304-а.

Заради годишнината общинските съветници предлагат и да се направи рекламна кампания в официалния сайт на общината и чрез други подходящи мероприятия.

В докладната записка общинските съветници посочват, че в рекламните материали и сувенири – брошури, магнити, торбички, джем кейсове и други, които се изработват и разпространяват от Туристическия информационен център и официални лица при различни събития и срещи, да се включат и изображения на средновековна кула и на монета, сечена от цар Теодор Светослав.

Средствата за всичко това да бъдат взети от културния бюджет на Община Бургас за 2019-а.

„Това сражение е единствената засвидетелствена средновековна битка, водена от български владетел на територията на общината, при това на границата на самото землище на днешния Бургас. През 2016-а за нейното увековечаване Общински съвет – Бургас взе решение да се изгради монумент в средновековен стил. Трябваше да има и паметник на цар Теодор Светослав на височината на паркинга на „Пода“, в близост до основите на средновековната кула. Изпълнението на това решение се бави, тъй като избраното място попада в държавен имот. В това време общината може да предприеме горепосочените действия за подчертаване на древното ни минало“, посочват съветниците.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.