Бургас
Бургас се включва в инициатива за забрана добива на ценни кожи
TразмерT

Търсят се доброволци за събиране на подписи

 

Георги РУСИНОВ

 

След София, още седем града, сред които и Бургас се включват в националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.

На страницата на организацията е публикувана информация, че се търсят доброволци, които да отделят по няколко часа на ден, събирайки подписи на инфо-масите. Обявени са два пункта за събиране на подписи – единият е в бургаския комплекс „Славейков“ на улица „Одрин“ 3, във ветеринарен кабинет „Анимо“, а другият е на улица „Тутракан“ 3.

В много европейски държави отглеждането на животни с цел добиване на кожите им е забранено. България обаче продължава да е една от страните, в които това е позволено.

„Официално в страната съществуват три ферми за американски норки. Две от тях функционират и в момента. Третата е с временно преустановена дейност. Най-голямата от фермите за ценни кожи в България е тази в село Маджерито, област Стара Загора. Още с отварянето й, фермата оповести амбициите си в рамките на две години да достигне капацитет от 400 000 животни годишно. Срещу фирмата има подадени множество жалби от неправителствени организации и от отделни граждани. Жалби за неспазване на необходимите законови изисквания по отношение както на екологичните, така и на процедурни и технически норми“, пишат на сайта си от организацията.

По техни данни през 2017-а там са убити около 120 000 животни. „Въпреки нарушенията, исканията за прекратяване на дейността на фермата не са удовлетворени. В Интернет има и петиция с над 22 000 подписа за затварянето й. Към момента тази ферма е причината България да е сред малкото европейски страни, в които производството на кожи от норки се покачва, вместо да намалява“, обясняват още природозащитниците.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.