Бургас
Бургас отбеляза 143 години от смъртта на Христо Ботев
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Бургас отбеляза 143 години от смъртта на поета и революционер Христо Ботев. Точно в 12:00 часа на 2 юни по традиция сирените завиха тъжния си вой, призовавайки гражданите да запазят едноминутно мълчание в знак на почит към загиналите за свободата на България, сред които и големия революционер. Хората навсякъде прекъснаха заниманията си и останаха неподвижни. Спря и автомобилното движение в града.

В градинката пред паметника на Ботев се бяха събрали доста бургазлии, сред които и множество млади семейства с децата си, за да ги въведат в патриотичното почитане на геройското ни минало.

Веднага след сирените бе отслужена заупокойна молитва от бургаското православно духовенство, начело с отец Петър от храма „Св. Св. Кирил и Методий“. Пред паметника тържествено се строиха войници от Военноморските сили на България. След молитвата последва и тържествения ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя от бургаските политици, общественици и граждани.

Присъстваха кметът Димитър Николов, заместник-кмета Йорданка Ананиева, бургаските депутати от ГЕРБ Иван Вълков и Димитър Бойчев, заместник-областният управител Севдалина Турманова, общественият посредник Тодор Стамболиев, както и общински съветници.

Малко след поднасянето на венците и цветята на сцената на „Охлюва“ Димитър Селенски изигра монодрамата „Щурчето – убиецът на Ботев?“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски адвокат предлага: Смарт приложение със SOS бутон да помага на пострадали
Оперираха успешно Ламбо
В Бургас въвеждат зони за шофиране с ограничение до 30 км/ч
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.