Бургас
Бургас има своите нови почетни граждани – цели пет
TразмерT

Бащата на модерната визия на Бургас – почетен съветник

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургас има своите почетни граждани за 2018-а. Тази година те са цели пет. Това са Стойчо Кьосев, Мустафа Чаушев, Петър Дойчев, Константин Коцев и Никола Станчев. Те бяха приети с 46 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ от местния парламент.

За пръв път Бургас има и своят почетен съветник. Това е архитектът дал модерната визия на Бургас – Рикардо Тоскани. Същият Тоскани, който бе предложен първоначално за почетен гражданин и за малко да се размине с него, заради ограничен брой предложения по наредба. Оказа се, че клетият Тоскани като единствен покойник от предложените шестима можеше да остане извън списъка. Бърза реакция на вносителите предложи вместо това той да стане почетен съветник – първият.

Още по време на комисиите се чуха мнения, че пет почетни граждани на година са много. Такива изказвания имаше и по време на редовната сесия на общинските съветници за октомври.

Заместник-председателят на ОбС-Бургас Станимир Апостолов бе против гласуването амблок на докладните за почетни граждани. Той заяви, че петима почетни граждани на година са много и по този начин званието губи престижа си. Той предложи следващия Общински съвет да ограничи броят им до един на година.

Тук думата взе и Веселин Пренеров от ГЕРБ. Той каза, че е проучил наредбите на други градове и навсякъде е различно.

„В София например броят им е до 33 за целия мандат на местния парламент. В Русе и Пловдив няма ограничения. В Стара Загора е един. Във Варна наскоро предложиха деветима. Виждате, че е различно и много трудно може да се регулира този процес“, заяви той.

Антонио Душепеев от ГЕРБ пък взе думата по обсъжданията на наредбата.

„Имах възможността и честта да участвам в изработването на тази наредба. Титлата почетен гражданин не е най-значимото и почетно звание. Затова имаме други като почетен съветник. Бургас има повече от 230 почетни граждани. Идеята бе да сложим няколко степени над почетения гражданин, за да има по-престижни форми на награда“, обясни той.

Георги Дракалиев поясни, че за него е било от голямо значение Рикардо Тоскани да бъде удостоен с почетно гражданство, защото тази година се навършват 90 години от смъртта му.

„И понеже броят на почетните граждани се запълни, предложих Тоскани за почетен съветник“, каза воеводата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(1)
1
Mona Schiopu p
31.10.2018 г., 17:29 ч.
Може ли да си оправите снимката на почетните граждани?! Кой е този на първата снимка? Над Стойчо Кьосев.
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.