Бургас
БСП представи визия за Бургас
TразмерT

Даде заявка за изборите

Иска създаване на тех парк

Силвия ШАТЪРОВА

БСП -Бургас представи част от своята визия за Бургас и даде заявка за предстоящия местен вот официално. Николай Тишев, Христо Панайотов и Живко Госпадинов направиха икономически анализ на състоянието на общината, доходите на жителите на Бургас и заявиха, че на града му трябва промяна и подем, за да не се превърне той в изоставащ.  По данни на Националния статистически институт в периода от 2011 до 2016 година населението на София се е увеличило с 30 328 души, а на  Бургас е намаляло с 3 193 души. За същия период Бургас е на пето място по растеж на средната работна запалата. Най-много се е нарастнала тя в Пловдив с 53,71 %, в София с 48.46%, следват Варна, Стара Загора Загора и чак след това Бургас с 32.65%.

За 2016 година в Бургас са наети лица на трудови договори – 72 715, докато в София те са били 723290, в Пловдив-139 444, във Варна -126579.  Бургас е с нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Тук той е 11 372 лева, докато във Варна е 13 000 лева. 94,1 5 от фирмите са с персонал до девет души, изтъкват още от левицата.

От там направиха и сравнение с икономическите зони на Бургас, София и Пловдив като обхват на терените  и липса на производства в Бургас. В  Пловдив икономическа зона „Тракия“ се развива върху 10 700 дка, в София „Божурище“ е 3 038 дка, а в Бургас индустриалния парк е върху 238 дка. В Пловдив инвестициите са 1 500 000 евро. „Няма как един град да върви напред ако няма производство“, заяви депутатът Николай Тишев. Той заяви, че общинската администрация трябва да си промени отношението  към бизнеса. От БСП представиха и документа, който се казва „Бургас-град на растежа“. Според него напълно реалистично е до 2023 година средната работна заплата да стане 1 500 - 1 600 лева.

"Реалната заплата в общината варира между 500 и 800 лева. За мнозинството бургазлии средната работна заплата е блян", коментира и Живко Господинов - общински председател на БСП в Бургас.

От партията предлагат да бъде създаден  бранд "Произведено в Бургас" по аналогия с националния "Произведено в България", който да обедини малките производители и да им даде възможност да предлагат продукцията, както и да бъде основан Общински инвестиционен фонд. Първоначално той ще стартира с облигационен заем от 10  млн. лева, който след това ще се самоиздържа. Другата идея на БСП е Бургас да се създаде тех парк по примера на „София тех парк“, като от левицата заявиха, че разкриването на IT-гимназията е добра стъпка, но трябва да се създаде среда специалистите да остават тук, а не да бягат в чужбина след завършването си.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.