Бургас
Бойните моряци откриха учебната година в Атия със зрелищни демонстрации
TразмерT

Задържаха кораб-нарушител

 

Георги РУСИНОВ

 

Навръх Ивановден новата учебна година във Военноморската база - Атия бе открита тържествено с военен ритуал. Строят се подреди, знамената бяха издигнати, химнът изслушан и флотилен адмирал Мален Чобенков, командир на флотилия бойни и спомагателни кораби, посрещнат. Той благодари на бургаските военни моряци за положения труд и самоотверженост при изпълнение на всички поставени пред флотилията задачи. Чобенков изрази своята увереност, че новата 2019-а ще е по-добра от предната и военнослужещите ще продължават да изпълняват своите задължения с присъщия за тях професионализъм и отдаденост. Отец Илиян от църквата „Свети Никола“ в Черноморец отслужи водосвет за здраве и благоденствие. След официалната церемония военните проведоха редица показни занятия с тяхно участие.

Водолазите от водолазен катер „Форос“ от състава на отряд плаващи средства и съоръжения представиха сух водолазен костюм за спускане в зимни условия, водолазни бутилки, водолазен автомат, плавници, маски и шнорхели.

Програмата продължи с демонстрация по прехвърляне на леки товари между два кораба на ход. Това е абсолютно задължително за моряците, които престояват дълго в морето. В някои случаи се налага да бъдат доставени резервни части, медикаменти и други материали, което може да бъде извършено от друг кораб или хеликоптер. В задачата екипажите на базовите миночистачи „Шквал“ и „Прибой“ влязоха в роля. Разстоянието за изпълнение на маневрата бе приблизително 30 метра. В реални условия това обаче зависи от вида на корабите и вълнението на морето. За контрол на дистанцията между корабите се използва сигнално въже с прикрепени към него флагове.

„Този способ многократно се изпълнява от корабите от състава на флотилията при участието им в мисии, операции и учения в Черно и Средиземно море и изисква висок професионализъм“, заявиха военните.

Стигна се и до взривоопасната част от демонстрациите. Екипажът на подривната команда от състава на „Прибой“ показа как се унищожава открита морска мина. В такива случаи корабът се оттегля на безопасно разстояние от открития обект. Подривната команда е екипирана и оборудвана съгласно стандартите на НАТО и следва стриктно процедурите за унищожаване на обект във вода. Те се приближиха до мината с катер и чрез специален заряд бе унищожена.

Последва и демонстрация на проверка и задържане на кораб-нарушител. При патрулиране в зададен район или преход по море, корабите от състава на флотилията водят непрекъснато наблюдение и нерядко откриват малки плавателни съдове със съмнително поведение. Тогава според разпоредбите на НАТО, такива кораби подлежат на проверка. За изпълнението на тази задача бе привлечена групата за проверка на кораби от състава на кораба, открил нарушителя. С корабна лодка се приближиха като извършваха маневри тип „подкова“ и оглеждаха плавателния съд. След това по процедура се качват на борда. Там се извършва пълна проверка на документацията, товара и екипажа на съмнителния кораб. В случая ролята му бе изиграна от друга корабна лодка.

Дойде време и за втората част от ученията, които военните моряци определиха като по-малко интересни и зрелищни, но в същото време, толкова важни като първите.

Част от подготовката им е усъвършенстване на действията им по опазване на живота на екипажа и боеспособността на кораба при възникване на аварии и радиационни заразявания. При последния сценарий се спазва точно определена процедура. Преди началото на обработката на кораба се предприемат мерки за понижаване на въздействието на радиацията върху личния състав, чрез системата за универсална водна защита. За целта се използва разтвор на дезактивиращо вещество в морска вода. Контролът на радиационното заразяване по горна палуба и откритите бойни постове се извършва от химик-инструктора на кораба, чрез рентгенометър „РР-51М“. Ако се констатира, че има остатъчна радиация на плавателния съд, се предприемат мерки за премахването й. Тук екип от военнослужещи (основно от дегазационно отделение), облечени с изолиращи облекла и чрез специална екипировка, обработи участъците от горната палуба и откритите бойни постове. След приключването на работата им, дойде ред и на химика-инструктор да извърши повторен контролен преглед за степента на заразяване. В случай, че такова не бъде открито, се преминава към санитарна обработка на личния състав. Във връзка с този епизод от програмата, бе проведен и такъв, в който показаха как корабът и екипажът трябва да се защитят от вредно влияние на химически вещества, вследствие от пожари, инциденти, аварии и други. Екипаж на „Горди“ демонстрира уменията си в борбата със стихиите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Етажните паркинги изместиха идеята за буферните в Бургас
Бургазлийче проведе изпитите си след 7 клас в пловдивска болница
Авторът на новото лого на Автото получи своята награда
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.