Бургас
Боряна Димитрова, ВСС: Кратките мотиви ще намалят натовареността на съдиите
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Висшият съдебен съвет в посредством Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика към Съдийската колегия“, Комисия „Съдебна администрация“ към СК и Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС, организират Конференция на тема „За ефективността на правосъдието“. Тя се провежда в момента в Бургас, в хотел „Приморец“.

Репортер на „Черноморски фар“ разговаря с единия от модераторите на конференцията бургаският представител във ВСС – Боряна Димитрова. Тя обясни, че форумът ще се проведе в две части.

„Първата касае възможността за произнасяне на кратки мотиви по съдебни дела веднага след приключването им. На фокус са поставени по-лесните от правна страна дела на районно ниво. Очаква се да излезем и с конкретни предложения, или законодателни промени, предвид това че конституцията ни задължава всички съдебни актове да бъдат мотивирани. Въпросът е в това дали могат да бъдат по-кратко мотивирани тогава, когато фактическата обосновка е безспорна“, поясни Димитрова.

Членът на ВСС посочи още, че ще се работи в посока по-бързото решаване на делата, предложени от районните съдии, както и за освобождаване времето на съдиите от ненужна и сравнително елементарна правна тема, така че да може да се фокусират върху по-сложните дела.

„Това е и своеобразна мярка, с която да изчислим тежестта на делата, а натовареността на съдилищата е свързана с новата съдебна карта, която би следвало да се изготви в скоро време. Тя цели оптимизиране на съществуващия ресурс в държавата, но не мога да кажа никаква конкретика, защото проекта, който ВСС стартира започва сега с проучването на чуждестранен опит и изготвянето на модел подходящ за България. Мисля, че към октомври трябва да сме готови с предложение“, добави Димитрова.

Тя коментира, че реформата, която тече в момента в прокуратурите е една идея по-лесна, защото те не са самостоятелни юридически лица за разлика от съдилищата. Без да изпада в много подробности Димитрова каза, че и при съдилищата ще се стигне до закриване на цели структури.

Втората част от конференцията ще касае заповедното производство.

„Повече от половината дела в районните съдилища са дела по заповедното производство. Има редица предложения за законодателни изменения. Включително ВСС работи по проект подкрепен от структурния фонд на ЕС за възможността делата да се разпределят по електронен път в цяла България, което ще се случи. Надяваме се, че действащите магистрати ще стигнем до няколко варианта за теоретичното изчистване на въпроса“, каза още тя.

 

Очаквайте подробности от самата конференция, на която наш репортер присъства!

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Сериозна инвестиционна програма за Морското училище в Бургас
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.