Регион
Болни пътуват до Турция заради спрян медикамент
TразмерT

Лекарственият туризъм до съседката ни е единствената алтернатива пациенти с лупус и артрит да продължат терапията си

 

Ина ПЕТРОВА

         Хиляди болни с ревматоиден артрит и лупус са принудени да пътуват до Турция, за да си набавят животоспасяващо лекарство за заболяванията си. Причината за принудителния лекарствен туризъм е внезапното спиране на лекарството „Резохин“, което е част от ежедневната им терапия. Медикаментът е без аналог у нас. В същото време заместителят му „Плакинил“ няма разрешение за продажба у нас и най-близката дестинация, от където може да се купи е Турция.

         За изчезването на животоподдържащо лекарство и патовата ситуация, в която изпаднаха хиляди пациенти, алармираха от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. „Имаме постоянно сигнали и оплаквания от хора, които не могат да намерят „Резохин“. Свързахме се с фирмата-производител и оттам ни обясниха, че имат производствени проблеми и през месец май медикаментът ще е наличен. Това не се случи“, обясни пред „Черноморски фар“ хронологията на събитията председателят на организацията Боряна Ботева. На поредното запитване, което отправили, този път вече до институциите, от Националния съвет по цени и реимбурсация ги уведомили, че на 6 юни при тях е постъпило заявление от фирмата-производител за изтегляне на медикамента от позитивния лекарствен списък и заличаване на цената му. Малко по-късно става ясно, че на 21 юни фирмата е подала друго заявление, че вече спира производството на медикамента. „Само че редът за това е обратен. Първо трябва да се подаде уведомление, че производството спира, което трябва да стане 18 месеца преди реалното спиране и чак след това да се поиска изтегляне на медикамента от позитивния лекарствен списък“, поясни Ботева.

         Тя, както и хилядите болни, са притеснени от критичната ситуация, тъй като спреният „Резохин“ е единственият алтернативен медикамент в тази група. За пациенти с лупус той е основен препарат в терапията. Приемат го и част от страдащите от ревматоиден артрит. Каква част – никой не може да каже, но болните от ревматоиден артрит у нас са над 60 000 души. Данни на Здравната каса пък сочат, че диагностицирани с рядкото автоимунно заболяване „лупус“ са 3900 души. На практика те остават без лечение, ако не си набавят алтернативния медикамент „Плакинил“ от Турция. Можело да се намери и в Гърция, но пак пътуването е неизбежно за болните.

         „Това е свързано с много допълнителни средства и притеснения за хората. Лупусът е тежко заболяване, при което се приемат още ред други лекарства в ежедневната терапия“, споделя Ботева. Тя разказва за случай на пациентка с лупус, за която е установена непоносимост към „Плакинил“. „При липсата на „Резохин“ тя остава без лечение“, подчертава председателят на пациентската организация. Медикаментът се приема и от болни с друго рядко заболяване – склеродермия.

         Как се справят с патовата ситуация в Бургас, опитахме да разберем от един от водещите ревматолози в морския град. „Това, което препоръчваме на пациентите е да си купуват препарат, който може да се купи от Турция - „Плакинил“, таблетки от 200 мг, по една таблетка на ден. „Резохин“ наистина е спрян и това е единственият начин болните да продължат терапията си“, посочва д-р Иван Казмин. Той признава, че ситуацията е много неприятна, като пациентите в случая нямат никаква вина. Дали и кога ще бъде регистрирано ново лекарство едва ли може да се каже категорично – тук думата имат фирмите-производители и държавата в лицето на ресорните институции.

         Засегнати от проблема, според д-р Казмин, са немалко хора с ревматоиден артрит и системен лупус от Бургас и региона. Точна бройка не може да се конкретизира. И ако живеещите по Южното Черноморие са „облагодетелствани“ от близостта до Турция, не можем да си представим какво коства на хора от вътрешността на страната да се справят с лекарствения туризъм. Всеки действа според възможностите си - едни пътуват сами, други се молят на приятели и познати, поръчват повече опаковки, за да „вържат“ следващите месеци. Ето кратък откъс от разказа на потърпевша. „На пациентите им е изключително трудно, защото не всеки има възможност да пътува. Много от тях са трудно подвижни. Ако нямат близки, които да отидат в чужбина да вземат съответното лекарство, тези хора просто са обречени. Аз съм една от малкото късметлийки, която има близки там и всъщност те ми купуват. И когато някой от тях се връща в България, ми носи по няколко опаковки, за да мога да имам за няколко месеца. Но всеки път, когато видя, че опаковките ми намаляват, имам голям стрес и притеснение - трябва ли да пътувам, някой друг ще успее ли да ми го вземе…"

         Всички са единодушни, че алтернатива на „Резохин“ трябва да се намери, и тя да е достъпна у нас. „Засега медийно разгласяваме за проблема, но по-късно предвиждаме и други мерки. Няма как да се оставят толкова болни без алтернативно лекарство, което да може да се купи в нашите аптеки“, посочват от пациентката организация.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отбелязваме Международния ден за правата на човека
Освободиха още един от „Несебърската сага“
За първи път от 10 години!Повишават такса "смет"
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.