Бургас
Блокират ранитидин в бургаските аптеки
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

       

Едно от най-масовите лекарства срещу стомашни киселини – ранитидин вече трудно може да се намери в аптечната мрежа. Причината е искане за блокиране на eдин от производителите. Бургаски аптеки също започнаха да блокират наличните количества, показа наша проверка.  

         Става дума за следните лекарствени продукти – ранитидин таблетки 150 мг от 20 и 60 броя, както и опаковките от 30 таблетки 300 мг. на един от тримата производители.  Вчера се разбра, че блокирането на наличните количества е до следващо разпореждане. Засега не се предвиждало изтегляне на продуктите. Медикаментът на другите фирми с лиценз все още може да се открие.

         Първоначално за ранитидина бе обявено, че започва проверка поради съмнение за възможен примес с нитрозамини в активните му вещества. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории в САЩ. Съобщението за това пусна нашата Изпълнителна агенция по лекарствата с дата 17 септемри. Две седмици по-късно институцията не е излязла с друга официална информация. Затова пък самият производител пусна писма с искане за блокиране на продукта в аптечната мрежа.

         Вероятно това е свързано с паниката, обхванала световните фармацевтични пазари, след като Федералната администрация за храните и лекарствата (FDA) и Европейската лекарствена агенция (ЕМА) съобщиха, че изследват медикаментите, съдържащи ранитидинов хидрохлорид по подозрение, че едно от помощните вещества при производството им съдържа нитрозамин, който от своя страна е потенциално канцерогенно.

         Ранитидините са изобретени през 1977 г. У нас се продават без рецепта. Това важи и за други медикаменти за лечение на стомашни проблеми от ново поколение, когато са в по-малките си концентрации.

            Припомняме, че през миналата година лекарствените агенции в САЩ и ЕС, включително и българската, спряха 62 вида лекарства за кръвно налягане - валсартани, отново заради съмнение за наличие на канцерогенно активно вещество. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургазлии почетоха Левски с две факелни шествия
РИОСВ-Бургас сложи край на драмата „пеликан със зеле“
Бургас се преклони пред саможертвата на Васил Левски
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.