Бизнес
Бизнесът в Бургаско – недоволен от чуждите работници
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Бизнесът в Бургаска област се оказа недоволен от миналогодишните чужди работници, които бяха наети по Закона за трудова мобилност, коментира за „Черноморски фар“ директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев.

От приетите около 500 декларации от граждани на страни извън Европейския съюз, малко над половината са работили през 2017-а в областта. Малкото число Янакиев обясни с факта, че като цяло няма интерес от страна на бизнеса за наемане на работници по този начин. „Основен проблем, който споделиха с нас на срещи работодателите е езиковата бариера. Друг проблем е и, че не са доволни като цяло от наетите работници поради факта, че критериите за наемане са били изключително ниски. От близо 20-те хиляди, които работят в Слънчев бряг, двеста и няколко човека са нищо“, уточни Янакиев.

Иначе от началото на тази година има приети промени в Закона за трудова мобилност, с които ще се улесни наемането на сезонни работници до 90 дни от страни извън Европейския съюз. Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта заяви, че през тази година тенденцията за наемане на чужди работници е да се запази в миналогодишните рамки. Интересното е, че тези дни е приета декларация за работа в сферата на селското стопанство от чужд гражданин. По-принцип миналогодишните работници бяха най-много в областта на туризма.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
5 лева такса за заверка с „апостил“ ще събират областните администрации
От 1 април се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати
„Фрапорт България“ с нови партньори и дестинации през 2019 г.
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.