Бизнес
Бизнесът иска редовна авиолиния от Бургас до Унгария
TразмерT

Дона МИТЕВА

Бизнесмени от Мишколц и Бургас настояват за създаване на редовна линия между летището в Сарафово и Будапеща.

Делегация от Търговско-промишлената палата на  Боршод – Абауй - Земплен гостува в  Бургас. Тя връща визитата на Бургаската търговско- промишлена палата, която миналата година бе на посещение в „сърцето на Европа“ – град Мишколц.

Срещата откри председателят на палатата инж. Цанко Иванов, който приветства гостите и изрази увереност, че  основната цел – да се укрепи доверието между бизнес представителите на двете страни и да се съдейства за нови контакти посредством двете палати, ще бъде изпълнена. Той коментира и това, че при посещението в Община Бургас, където унгарците бяха приети от заместник-кмета по финанси Красимир Стойчев, е изразено общо становище, че трябва да се намери възможност за разкриване на редовна авиолиния между Бургас и Унгария. Секретарят на унгарската палата изрази готовност от тяхна страна също да отправят подобно искане и с каквото могат да подкрепят идеята за въздушна връзка Будапеща - Бургас. Самите гости споделиха, че пътуването с автобус им е отнело много време. Като довод за идеята бе подчертан и фактът, че Бургас и Мишколц са побратимени градове.

Гостите представиха особеностите на района, от който идват и дейността на своята палатата. Голяма част от производствените мощности на промишлеността на Унгария бяха съсредоточени в Мишколц, припомниха те. След падането на тоталитарния строй градът се превръща в мощен притегателен център за туристите, които могат да видят редица забележителности, между които Народният театър на Мишколц, който е изграден от камък  и естествената красота на природния парк „Бюк“.

Сега градът е четвърти по големина, докато по време на социализма е бил втори. Развива успешно предприятия от химическата промишленост, машиностроенето, хранителната промишленост, енергетиката, туризъм. На негова територия работят няколко клъстера, като представител в делегацията е на автомобилния клъстер. Любопитен факт е, че в Мишколц имат „Фестивал на пачата“.

Подобно представяне направи и Радко Дренчев, от страна на домакините. Той изтъкна, че ако Мишколц е в сърцето на Европа, то Бургас е нейна външна граница, което дава широки възможности за обмен на стоки, както в самия ЕС, така и с трети страни. „Летище, пристанище и сухопътни комуникации дават възможност за отлична логистика“, подчерта той. Що се отнася до БсТПП, бе подчертано, че тя е най-голямата работодателска организация в региона.

Всички бизнесмени, присъстващи на срещата, представиха кратки визитни картички на дейността си. Направиха впечатление Ищван Юхас, който представи Клъстер на доставчика на автомобили, както и Лила Молнар, управляващ директор „Инкубаторна къща“  (бизнес инкубатор), която се занимава  с подпомагане  на предприемачите, дава под наем площи на дребния бизнес, подпомага млади предприемачи. Също така обучава електромонтьори и шлосери.

Бизнесмените и от двете държави достигнаха до общо мнение в разговорите, че и в България, и в Унгария се наблюдава един и също – предприятията имат недостиг на работна ръка.

От бургаска страна в срещата участваха Радостин Димитров, представител на строителния бизнес, Димитър Паскалев, изпълнителен директор на „Елкабел“, Кирил Русев – изпълнителен директор на „Андела“,  Теодоси Годжуков – строителен предприемач от Поморие, Светослав Динев – „Бусофт“ и др.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.