Регион
Без гратисен период за купуване на винетки
TразмерT

Всички общини, които искат определен пътен участък да бъде освободен от пътна такса, трябва да изпратят писмено искане до регионалното министерство (МРРБ). Това предложение направи премиерът Бойко Борисов на среща със Сдружението на общините в Министерски съвет, предаде аенция БГНЕС.

Бойко Борисов официално се извини на българските шофьори за неуредиците около въвеждането на електронната винетна система.

Премиерът постави срок всички проблеми да се изчистят най-късно до 15 дни.

„На винетната система ? трябват няколко дни да се изчисти и да заработи нормално. За толеранса, който беше обявен вчера от директора на Националното тол управление –

не става въпрос за гратисен период за закупуване на винетки, напротив. Всички по закон сме длъжни да си купим винетки.

Той по-скоро искаше да каже, че тези автомобили на тол системата, които проверяват за винетки, ще бъдат толерантни и ще консултират и помагат на шофьорите, така че всички да намерим баланса. Гражданите, които карат автомобили да имат време да закупят винетки и да свикнат със системата“, каза регионалният министър Петя Аврамова.

„Въпросът не е за гратисен период, в който да не се закупуват винетки, а толерантност от проверяващите органи“, подчерта тя.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви пред медиите след срещата, че към момента Варна, Пловдив, София и Асеновград искат възлови пътища да бъдат освободени от винетка.

Решението кой път да отпадне от такса ще се взима след решение на Общинските съвети.

От сдружението на общините обещаха до всички общини да изпратят решението.

До срещата и споровете се стигна, след като на последното заседания за миналата година кабинетът реши бъдещата магистрала „Европа“ (София – Калотина) да стане част от автомагистрала „Струма” и да се плаща винетка. Ощетени се оказаха редица софийски села в северната част на София.

Премиерът реши да поеме инициативата в свои ръце и еднолично нареди на Пътната агенция да падне винетката. Това даде основание и на варненци да надигнат глас, тъй като от години плащат, за да отидат до градските гробища, околните вилни зони и Златни пясъци.

„Общините да направят така, че след като искат пътищата да са общински, да си ги поддържат“,

смята Борисов.

Националното сдружение на общините обяви, че ще е нужно около седмица, за да уточни точно кои пътни участъци искат да се ползват безплатно.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол
Корнелия Нинова оттегли оставката си
БСП решава днес на конгрес дали ще приеме оставката на Нинова
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.