Любопитно
Банан фламбе замени традиционната ябълка във войнишкия обяд
TразмерT

Спецчастите се хранят с тристепенно меню преди десерта

 

Георги РУСИНОВ

 

Десерт от банан фламбе със сини сливи и орехи замени традиционния войнишки десерт  от ябълка, който родните войски получаваха за обяд дълги години, когато са на полеви условия. Това видя репортер на „Черноморски фар“ по време на инспекцията на военния министър Красимир Каракачанов на 68-а бригада „Специални сили“, която е временно локализирана в района на Малко Търново.

Като част от програмата бе и полевият обяд, който всички – войници, министър, офицери, граничари и репортери очакваха с интерес.

Майстор-готвачът е шеф Слави. Мъжът е от Пловдив, дълги години е работил в Лондон, но отскоро започва да се грижи за добре подбраната от калории храна на Специалните сили. Имайки предвид тежката им физическа натовареност, за никого не бе изненада, че преди екстравагантния десерт командосите получиха цели три ястия.

Започна се със задължителната боб чорба, за която на опашка се нареди дори военният министър. Лютите чушки, които се оказаха кът, бяха само на две маси – на тази на министъра и на бургаските журналисти, отразяващи събитието. За избора не разбрахме дали е, защото сме горе-долу символични домакини, но бе радващо, софийски изтъкнати колеги да идват с молба за люта чушка.

Така, след като си изядоха паничките с боб, някои взеха да стават от масите. Тогава обаче дойде първата изненада – второ ястие от панирано месо с гарнитура от пресен пипер, накиснат в олио.

И така, вече зачакали десерта, гостите останаха изненадани, че в обедното меню има и трето ястие, за което шеф Слави отново получи комплименти. Този път изборът бе пълнено пиле с кашкавал и кисели краставички. За гарнитура отново имаше пипер. Тук вече някои от присъстващите си признаха, че им идва в повече и не доядоха вкусното пилешко, но командосите не се оплакаха.

За сметка на това всички бяха изумени от избора за десерт. Както казахме вече, това беше банан фламбе със сини сливи и орехи. Тук се чуха коментари от колегите, ходили в казарма, че кухнята доста се е променила от тяхно време и то към по-добро. Други пък заявиха, че ако войниците всеки ден се хранят така, то с готовност ще се запишат в армията. Последното бе прието с радост от командира на бригадата генерал Явор Матеев, който побърза да се похвали на Красимир Каракачанов.

Полевата кухня от типа, който използва 68-а бригада „Специални сили“ е от 1912-а година, ремонтирана е, но работи безотказно, както всички гости се убедиха.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Наблюдаваме "кървава Луна" тази нощ
Учениците в Бургас оприличиxа кмета Николов на Супермен
Атанас е на ред да почерпи за имен ден днес!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.